Планам Путіна не судилося збутися - будівництво Північного потоку-2 знову зірвалося
Категорія
Світ
Дата публікації

Планам Путіна не судилося збутися - будівництво Північного потоку-2 знову зірвалося

Планам Путіна не судилося збутися - будівництво Північного потоку-2 знову зірвалося
Джерело:  online.ua

Планам російського глави Володимира Путіна, який голосно обіцяв, що добудує і запустить скандальний газопровід "Північний потік-2", по якому Росія хоче постачати газ в Європу в обхід України, до кінця 2020 року, не судилося збутися. Будівництво "Північного потоку-2" знову зірвано - трубоукладач "Академік Черський", єдиний з російських судів, здатних добудувати скандальний газопровід, знову поміняв курс. Зараз судно прямує в британський порт Абердін і, приблизно, прибуде до місця призначення 1 травня. Про це свідчать дані порталу по відстеженню кораблів, повідомляє ONLINE.UA.

На даний момент трубоукладач рухається в напрямку Північного моря і перетинає розділяє Францію і Великобританію протоку Ла-Манш. Судно продовжує свій шлях вже 76 днів. При цьому трубоукладач постійно змінює пункт призначення.

Старший директор групи з природних ресурсів і сировинних товарів агентства Fitch Дмитро Маринченко вважає, що виглядаючі як метання часті зміни курсу російського трубоукладача "Академік Черський" можуть означати перенесення проєкту на більш пізній термін. За його словами, трубоукладач можуть направити на модернізацію або ж використовувати на інших проєктах. Головним залишається той факт, що завершення будівництва і запуск "Північного потоку-2" не відбудеться в 2020 році, як мріяв Путін, тим більше що, за словами Маринченко, газопровід зараз не в пріоритеті для "Газпрому".

Нагадаємо, будівництво "Північного потоку-2" в грудні минулого року зупинилися через санкції США. Тоді російські чиновники вказували, що саме "Академік Черський" здатний завершити роботи, незважаючи на погрози Вашингтона ввести нові жорсткі санкції, якщо проєкт буде завершений. А Путін в свою чергу заявляв, що Росія здатна добудувати трубопровід без залучення партнерів. Тому, коли трубоукладач вийшов з порту Находки в середині лютого, очікувалося, що він піде в Європу. Але спочатку він змінив курс на південь Африки і дійшов до ПАР, а потім тільки попрямував до Європи. Тоді з'явилися різні версії, чому судно вибрало довгий маршрут. Але дійшовши до Канарських островів, судно взяло курс на єгипетський Порт-Саїд, що знаходиться біля входу в Суецький канал. Таким чином "Академік Черський", обігнувши Африку, попрямував назад.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що в Німеччині також захотіли зупинити "Північний потік-2". Екологи стверджують, що виданий німецькими властями дозвіл на будівництво "Північного потоку-2" вимагає повторної перевірки, так як Росія подала неправдиву заявку про викиди метану в атмосферу при видобутку природного газу.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?