Німеччина і Франція екстрено звернулися до Путіна через Україну
Категорія
Політика
Дата публікації

Німеччина і Франція екстрено звернулися до Путіна через Україну

Німеччина і Франція екстрено звернулися до Путіна через Україну
Джерело:  online.ua

Влада Німеччини і Франції зайняла жорстку позицію по Донбасу і дала чітко зрозуміти президенту Росії Володимиру Путіну, що підтримує Україну і не збирається закривати очі на кричущі порушення Кремлем всіх домовленостей. Після переговорів радників лідерів нормандської четвірки, які відбулися напередодні в відеоформаті, представники канцлерки Німеччини Ангели Меркель і президента Франції Еммануеля Макрона, виступили зі спільною заявою, в якій поставили Путіну негайний ультиматум. Зокрема, Париж і Берлін вимагають терміново відкрити нові КПВВ на Донбасі в Золотому і Щасті, роботу яких заблокували бойовики, підтримувані Кремлем. Радник канцлерки ФРН Ян Гекер і радник президента Франції Еммануель Бонн нагадали Путіну, що це зобов'язання Росія взяла на себе в рамках домовленостей на саміті в Парижі в грудні минулого року. У Кремлі вже істерика через позицію Німеччини і Франції. У Путіна вважають зрадою Парижа і Берліна те, що представники Меркель і Макрона підтримують мирний план команди українського лідера Володимира Зеленського по Донбасу. У Москві пригрозили, що не збираються йти ні на які компроміси і наполягають на тому, щоб Берлін і Париж погодилися з позицією Кремля. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на пресслужбу Міністерства закордонних справ ФРН.

"Україна створила умови для поліпшення безлюдних умов на пунктах пропуску до настання зими і полегшення долі людей на сході України. Ми вітаємо підтримку Європейського Союзу в забезпеченні інфраструктури на нових переходах в Золотому і Щасті. Незважаючи на домовленість в Тристоронньої контактній групі, сепаратисти не виконали свої зобов'язання по відкриттю пунктів пропуску в Золотому і Щасті 10 листопада. Ми закликаємо Росію використовувати свій вплив для забезпечення виконання цих домовленостей. Як член Тристоронньої контактної групи Росія також веде прямі переговори з Україною і несе спільну відповідальність за успішне виконання висновків Паризького саміту", - йдеться в спільній заяві Франції та Німеччини.

В Офісі президента України, в свою чергу, відзначили, що представники Німеччини і Франції на переговорах радників нормандського формату підтримали позицію України щодо напрацювання єдиного документа для ефективної роботи ТКГ. Глава ОПУ Андрій Єрмак представив їм і мирний план офіційного Києва по Донбасу, який підготувала українська сторона.

"Документ називається «План спільних кроків учасників Тристоронньої контактної групи по виконанню Мінських домовленостей». Ми розглядаємо цей документ, направлений на імплементації Мінських домовленостей в роботі ТКГ. Цей документ є результатом всіх важливих напрацювань як в нормандської форматі в минулому, так і в роботі ТКГ. Я вважаю, що в разі знаходження взаєморозуміння цей план спільних кроків може дійсно стати основою великий дорожньої карти, яку ми можемо прийняти на рівні Нормандського формату", - звернувся Єрмак до колег.

За підсумками переговорів учасники зустрічі домовилися продовжити консультації з вироблення єдиної дорожньої карти на основі представленого України документа. Для прискорення цього процесу будуть залучені експертні групи радників лідерів країн нормандської четвірки. Вже на наступному тижні представники України відправляться в Берліні для того, щоб продовжити роботу над документом.

Важливо відзначити, що команда президента РФ Володимира Путіна спочатку запевняла, що підтримує будь-які кроки до мирного врегулювання конфлікту, але після ознайомлення з планом офіційного Києва різко змінила позицію. За підсумками останніх переговорів в рамках ТКГ, головний парламентер Путіна по Донбасу Борис Гризлов заявив, що Кремль не збирається підтримувати цей план, так як він нібито спрямований на "ревізію" Мінських угод. Гризлов вважає, що представлені Україною пропозиції "повністю суперечать мінським угодами" і "нормандським обіцянкам", так як команда українського лідера Володимира Зеленського чітко дала зрозуміти, що не збирається закріплювати особливий статус Донбасу в Конституції України, на чому наполягає Путін, і проводити вибори в ОРДЛО, поки Росія не виведе збройні незаконні формування з української території і не поверне контроль над ділянкою українсько-російського кордону Києву. Гризлов пригрозив, що якщо Україна буде наполягати на своєму мирному плані і не перегляне його, то Росія заблокує переговори.

Глава МЗС Росії Сергій Лавров тим часом публічно звинуватив Францію і Німеччину в "потуранні" Україні та в "підриві" Мінських угод. Він назвав це "зрадою". Лавров дав зрозуміти, що Кремль категорично проти передачі Києву окупованої частині кордону до виборів в ОРДЛО і вимагає від Берліна та Парижа погодитися зі своєю позицією.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Путін різко змінив позицію по Донбасу і пригрозив Україні. Кремль погрожує заблокувати переговори.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?