Путін різко змінив позицію по Донбасу і пригрозив Україні
Категорія
Політика
Дата публікації

Путін різко змінив позицію по Донбасу і пригрозив Україні

Путін різко змінив позицію по Донбасу і пригрозив Україні
Джерело:  online.ua

Влада України представила в ТКГ мирний план по Донбасу, який передбачає повне припинення конфлікту і демілітаризацію ОРДЛО на початку 2021, що дозволить провести там місцеві вибори вже навесні. Команда президента РФ Володимира Путіна спочатку запевняла, що підтримує будь-які кроки до мирного врегулювання конфлікту, але після ознайомлення з планом офіційного Києва різко змінила позицію. За підсумками минулих переговорів в рамках ТКГ, головний парламентер Путіна по Донбасу Борис Гризлов заявив, що Кремль не збирається підтримувати цей план, так як він нібито спрямований на "ревізію" Мінських угод. Гризлов вважає, що представлені Україною пропозиції "повністю суперечать мінським угодам" і "нормандським обіцянкам" Києва, так як команда українського лідера Володимира Зеленського чітко дала зрозуміти, що не збирається закріплювати особливий статус Донбасу в Конституції України, на чому наполягає Путін, і проводити вибори в ОРДЛО, поки Росія не виведе збройні незаконні формування з української території і не поверне контроль над ділянкою українсько-російського кордону Києву. Гризлов пригрозив, що якщо Україна буде наполягати на своєму мирному плані і не перегляне його, то Росія заблокує переговори. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на ТАСС.

"Сьогодні відбулося чергове засідання контактної групи, до якого українська сторона повинна була підготувати проект плану дій по врегулюванню конфлікту відповідно до мінських угодами. Натомість українська делегація представила зовсім інший проект. Представлені Україною пропозиції повністю суперечать мінським угодами і "нормандським" обіцянкам України. Це не проект спільних дій, це проект, спрямований на ревізію мінських угод. Пропонований український варіант на даному етапі може розглядатися як крок до повної відмови від мінських угод. Це тільки погіршує ситуацію і може призвести до чергової кризи в переговорах", - заявив Гризлов.

Парламентер Путіна по Донбасу вважає, що відмова України від закріплення особливого статусу Донбасу в Конституції нібито свідчить про небажання Києва почати діалог з жителями Донбасу. Більш того, він звинуватив Київ у зриві домовленостей через відкриття нових КПВВ на Донбасі в Золотому і Щасті. На думку Гризлова, це "умисна провокація" України, хоча саме бойовики, підтримувані Путіним, відмовилися відкривати нові пункти пропуску людей.

"Підкреслю, ніякої довіри др української стороні бути не може, поки вона не почне виправляти попередні порушення та займе відповідальну позицію", - підвів підсумки переговорів в ТКГ Гризлов, давши зрозуміти, що Кремль не погодиться на мир на умовах команди Зеленського.

Як відомо, мирний план України з Донбасу, в тому числі, передбачає проведення виборів навесні 2021 року, обмін полоненими з Росією, який повинен відбутися не пізніше 15 грудня 2020 року, створення вільної економічної зони. У Кремлі ж відповіли, що пропозиція Києва роззброїти всі незаконні збройні формування і повернути кордон з РФ під контроль уряду України перед проведенням місцевих виборів "розходиться з Мінськом домовленостями". Команда Путіна продовжує наполягати на закріпленні особливого статусу Донбасу в Коституції України.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що офіційний Київ не збирається надавати особливий статус Донбасу на умовах ультиматуму Путіна. Глава української делегації в ТКГ Леонід Кравчук пояснив, який закон по Донбасу буде прийнятий у Верховній Раді  і що він значить для жителів ОРДЛО.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?