Німеччина не збирається платити Польщі репарації за окупацію
Категорія
Політика
Дата публікації

Німеччина не збирається платити Польщі репарації за окупацію

Німеччина не збирається платити Польщі репарації за окупацію
Джерело:  online.ua

Німеччина заявила, що всі фінансові претензії, пов’язані з Другою світовою війною, були врегульовані і вона не збирається виплачувати Польщі репарацій.

Джерело: Reuters 

Німеччина вважає питання репарацій Польщі закритим

Позиція уряду Німеччини незмінна: питання репарацій закрито. Польща відмовилася від подальших репарацій давно, у 1953 році, і відтоді це неодноразово підтверджувала, - заявив речник МЗС Німеччини.

Дональд Туск, лідер найбільшої опозиційної партії Польщі "Громадянська платформа", заявив, що заява Качинського "не стосується репарацій".

Йдеться про внутрішньополітичну кампанію з відновлення підтримки правлячої партії, - сказав він.

1 вересня Польща оцінила свої втрати Німеччині у Другій світовій війні в 1,3 трильйона доларів, заявив лідер правлячої партії «Право і справедливість» Ярослав Качинський, додавши, що Варшава офіційно вимагатиме репарацій.

Представлена сума була прийнята максимально обмеженим, консервативним методом, її можна було б збільшити, - сказав він.

Позиція щодо Німеччини, яку ПіС часто використовує для мобілізації своїх виборців, спричинила напружені відносини з Берліном. Напруга посилилася після вторгнення Росії в Україну на тлі критики залежності Берліна від російського газу та його повільності в допомозі Києву.

Близько шести мільйонів поляків, у тому числі три мільйони польських євреїв, були вбиті під час війни, а Варшава була зрівняна з землею після повстання 1944 року, під час якого загинуло близько 200 000 мирних жителів.

У 1953 році тодішні комуністичні правителі Польщі відмовилися від усіх претензій на воєнні репарації під тиском Радянського Союзу, який хотів звільнити Східну Німеччину, також радянського сателіта, від будь-яких зобов’язань.

ПіС каже, що угода недійсна, оскільки Польща не змогла домовитися про справедливу компенсацію.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?