Німеччина звернулася з несподіваною пропозицією до України і Росії
Категорія
Політика
Дата публікації

Німеччина звернулася з несподіваною пропозицією до України і Росії

Німеччина звернулася з несподіваною пропозицією до України і Росії
Джерело:  online.ua

Врегулювати конфлікт на Донбасі і домогтися режиму припинення вогню, як це прописано в мінських угодах, складно, але реально. Для цього потрібно діяти прагматично і йти на компроміс всім учасникам переговорного процесу. З таким закликом до України і Росії звернувся міністр закордонних справ Німеччини Гайко Маас під час пресконференції після переговорів з главою МЗС України Дмитром Кулебою, які відбулися 2 червня в Берліні, передає ONLINE.UA.

"Важливо досягти дотримання режиму тиші на Донбасі, як це передбачено "мінськими домовленостями". В деталях це звичайно дуже складно, і ми це знаємо, але це реально. Слід починати там, де є можливими конструктивні кроки: зокрема - щодо захисту цивільного населення і відкриття нових КПВВ. Прагматично діяти можливо - Україна показала це в процесі розмінування. Цей процес треба продовжувати. І також висновки зустрічі в Парижі вимагають компромісів від всіх", - заявив Маас.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба у відповідь на цю пропозицію заявив, що Україна відкрита до пошуку максимально широких компромісів по Донбасу, але не піде на перетин "червоних ліній". Зокрема, українська влада не пожертвує суверенітетом, національною безпекою і територіальною цілісністю.

Також Кулеба повідомив, що в ході зустрічі з міністеркою оборони ФРН Аннегрет Крамп-Карренбауер, яка є однією з найвпливовіших людей в системі німецької влади, він підкреслив чітку позицію офіційного Києва про неприпустимість прямого діалогу з представниками так званих "ДНР" і "ЛНР" , на якому наполягають як бойовики, так і Кремль. Українська сторона уточнила, що в рамках ТКГ розмовляє з Росією.

"Повідомили про наше бачення щодо кордону і на картах, конкретно, пальцем показали, де що відбувається, для того, щоб наші колеги розуміли, що з того боку нам протистоять російські командири, не донецькі і луганські, а саме російські, які командують цими військовими корпусами. І, власне, той факт, що представники т.зв. "ДНР" і "ЛНР" в ТКГ насправді є російськими громадянами - він також був доведений максимально чітко і прозоро ", - підкреслив Кулеба.

Нагадаємо, сьогодні, 2 червня, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба і керівник Офісу Президента Андрій Єрмак приїхали до Німеччини для важливих переговорів по Донбасу. На переговорах з першими особами ФРН представники української делегації високого рівня обговорили ситуацію в сфері безпеки та гуманітарної політики на сході України, можливості проведення нового саміту в нормандському форматі, можливості для поглиблення взаємодії України та НАТО і питання двостороннього співробітництва.

Міністерка оборони ФРН зазначила, що Україна є другом Німеччини, яка не визнає окупації українських територій - Донбасу і Криму, так як це є кричущим порушенням міжнародного права. Аннегрет Крамп-Карренбауер підкреслила, що нормалізація відносин з Росією можлива тільки після відновлення територіальної цілісності України.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Єрмак терміново летить до Німеччини через ситуацію на Донбасі.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?