Німецькі економісти підрахували, скільки Україна втратила через війну на Донбасі
Категорія
Україна
Дата публікації

Німецькі економісти підрахували, скільки Україна втратила через війну на Донбасі

Німецькі економісти підрахували, скільки Україна втратила через війну на Донбасі

Фахівці Німецького інституту економічних досліджень підрахували втрати, яких зазнала економіка України через війну на Донбасі. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на «Німецьку хвилю».

За інформацією експертів, після аналізу ключових економічних показників України за період з 1995 по 2017 рік було виявлено, що внаслідок війни на Донбасі показник ВВП України на душу населення за період з 2013 по 2017 роки знизився в середньому на 15,1%. У грошовому еквіваленті це становить близько 1439 доларів США на людину протягом року.

Автори дослідження відзначають, що військові дії на Сході призвели до великих втрат в області промисловості і зайнятості населення України. Серед факторів, що зробили негативний вплив на розвиток економіки, називаються велике число вимушених переселенців, а також військові та цивільні жертви, загальне число яких становить на сьогодні близько 13 тисяч осіб (за даними української влади).

Найбільш негативний вплив війна справила на економіку Донецької і Луганської областей. У цих двох регіонах Валовий регіональний продукт (ВРП) в розрахунку на душу населення за період з 2013 по 2016 рік скоротився на 43% і 52% відповідно (до 4630 і 3326 доларів США).

До подій 2014 року на Донбас припадала 25% усього українського експорту і понад 15% усіх капіталовкладень. З серпня 2014 року через зниження потужностей і руйнування залізничного сполучення рівень промислового виробництва у Донецькій і Луганській областях знизився на 60% і 85% відповідно, пишеться в дослідженні.

Поки що економічний збиток, нанесений Україні війною в Донбасі, не може бути оцінений в повному обсязі, вважають автори. Свою роботу вони називають лише початком великого дослідження.

Експерти підкреслили, що вони свідомо відмовилися від аналізу втрат, пов’язаних з людським капіталом, соціальними та психологічними наслідками війни, а також міграційної динаміки, яка виникне в довгостроковій перспективі.

Нагадаємо, сьогодні стало відомо, що уряд Нідерландів вимагає від Малайзії пояснити заяву про роль Росії у справі збитого на Донбасі пасажирського Боїнга-777, що слідував за маршрутом MH17.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?