Ніякої зради не було - у Зеленського поставили крапку в резонансному скандалі
Категорія
Політика
Дата публікації

Ніякої зради не було - у Зеленського поставили крапку в резонансному скандалі

Ніякої зради не було - у Зеленського поставили крапку в резонансному скандалі
Джерело:  online.ua

Рішення ТКГ по Донбасу провести інспекцію позицій ЗСУ в зоні ООС на вимогу бойовиків ОРДЛО викликало резонансний скандал в політичних колах і українському суспільстві. Команду українського лідера Володимира Зеленського звинуватили в поступках бойовикам і попередили про неприпустимість їх появи на українських оборонних позиціях. Глава Офісу президента України Андрій Єрмак вирішив поставити крапку в скандалі - він розповів, для чого Київ хотів провести інспекцію і хто повинен був брати в ній участь. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Україні 24.

Єрмак пояснив, що на початку режиму тиші була досягнута домовленість, що сторони будуть дотримуватися переліку заходів щодо підтримки перемир'я. У цьому документі, за словами Єрмака, не згадується про такий термін, як "інспекція". Але коли бойовики так званої "ДНР" почали звинувачувати українських військових в порушенні домовленостей і обстрілювати позицій ЗСУ, то, як стверджує Єрмак, Зеленський звернувся до керівника ОБСЄ для обговорення ситуації, що склалася.

"Україна підняла це питання. Ми вважаємо за необхідне розібратися і знати чітко, що це було - провокація, припинення режиму тиші з боку бойовиків. Дуже багато було дискусій. ОБСЄ з українською стороною погодили провести таке розслідування. Але коли ми ввечері після засідання ТКГ почули, побачили на сайтах про те, що так звані республіки починають розганяти про те, що нібито вони прийдуть на нашу територію (що не відповідає дійсності) і використовують це як ще одну провокацію, ми зібрали нараду, на якій були присутні представники Генштабу Міноборони, розвідки. І було прийнято рішення призупинити і не проводити це розслідування ", - пояснив Єрмак.

Як відомо 9 вересня Офіс президента України повідомив, що на позачерговому засіданні Тристоронньої контактної групи учасники домовилися про спільну інспекціюв районі населеного пункту Шуми за участю представника координатора від ОБСЄ. Тоді повідомлялося, що інспектування в районі селища Шуми буде проводити ОБСЄ за участю сторін Тристоронньої контактної групи з "вкрай обмеженою присутністю бойовиків". 10 вересня Україна відмовилася проводити інспекцію через нові вимоги бойовиків. У той же день бойовики "ДНР" обстріляли українські позиції біля Шумів, де повинна була пройти зірвана ними ж перевірка.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що глава української делегації в тристоронньої контактній групі Леонід Кравчук пояснив позицію офіційного Києва щодо скандальної інспекції ЗСУ, яка викликала резонанс в українському суспільстві і політичних колах. Він пояснив, що перевірка повинна була відбутися 10 вересня і на її проведенні наполягав особисто помічник президента РФ Володимира Путіна Дмитро Козак. Однак бойовики свідомо зірвали її - представники так званої "ДНР" висунули додаткові вимоги, про які раніше не домовлялися, на які не погодився офіційний Київ. Кравчук зазначив, що незважаючи на це, Україна готова піти на компроміс з бойовиками ОРДЛО і провести інспекцію позицію ЗСУ на лінії розмежування пізніше, але тільки після того, як підкомісія ТКГ з безпеки проведе консультації з цього питання. При цьому він підкреслив, що в ОБСЄ погодилися з пропозицією Києва і нададуть свого представника для інспекції в рамках виключення, як одноразову дію, яке в майбутньому не буде повторюватися.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?