Нобелівський комітет оголосив лауреатів премії з фізики — хто вони
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Нобелівський комітет оголосив лауреатів премії з фізики — хто вони

Нобелівський комітет оголосив лауреатів премії з фізики

Нобелівську премію з фізики у 2023 році отримали Пʼєр Августіні, Ференц Краус та Анн Лʼює. Їх відзначили за “експерименти, які дали людству нові інструменти для дослідження світу електронів всередині атомів і молекул”.

Хто отримав Нобелівську премію з фізики

Шведська королівська академія наук вирішила присудити Нобелівську премію з фізики 2023 року таким науковцям:

  • П'єр Агостіні (Університет штату Огайо, Колумбус, США)

  • Ференц Краус (Інститут квантової оптики Макса Планка, Німеччина)

  •  Анн Лʼює (Університет Лунда, Швеція)

У пресрелізі заначено, що премію вручено «за експериментальні методи, які генерують аттосекундні імпульси світла для дослідження динаміки електронів у речовині».

П’єр Агостіні, Ференц Краус і Анна Л’ює продемонстрували спосіб створення надзвичайно коротких імпульсів світла, які можна використовувати для вимірювання швидких процесів, у яких електрони рухаються або змінюють енергію.

Відкриття вчених можна використати в багатьох різних областях. В електроніці, наприклад, важливо розуміти та контролювати, як електрони поводяться в матеріалі. Атосекундні імпульси також можна використовувати для ідентифікації різних молекул, наприклад, у медичній діагностиці.

Премію в 11 мільйонів шведських крон (986 тисяч доларів) розподілять порівну між лауреатами.

Вручення Нобелівської премії у 2023 році

2 жовтня у Стокгольмі та Осло розпочався тиждень з вручення Нобелівських премій.

Першими лауреатами стали науковці в галузі фізіології та медицини - Каталін Каріко та Дрю Вайсман. Вони зробили відкриття щодо модифікацій нуклеозидних основ, що дозволило розробити ефективні мРНК-вакцини проти COVID-19.

Далі оголосять переможців у галузях хімії, літератури, миру та економіки.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?