Нобелівський комітет оголосив переможців премії у галузі хімії — хто вони
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Нобелівський комітет оголосив переможців премії у галузі хімії — хто вони

Нобелівський комітет оголосив переможців премії у галузі хімії

Нобелівську премію з хімії 2023 року отримали вчені Мунгі Бавенді, Луї Брус та Олексій Єкімов. Науковцям присудили премію за відкриття та розробку квантових точок

Хто отримав Нобелівську премію з хімії

Лауретами премії стали американці Мунгі Бавенді з Массачусетського технологічного інституту та Луїс Брус із Колумбійського університету, а також росіянин Олексій Єкімов з Nanocrystals Technology Inc.

У комітеті кажуть, що на початку 1980-х років фізику Олексію Єкімову вдалося створити в кольоровому склі квантові ефекти, залежні від розміру частинок. Колір походив від наночастинок хлориду міді.

Кілька років потому Луї Брус був першим вченим у світі, який довів, що квантові ефекти залежать від розміру частинок, що вільно плавають у рідині.

А у 1993 році Мунгі Бавенді здійснив революцію в хімічному виробництві квантових точок, що дозволило створити майже ідеальні частинки.

Дослідження трійки вчених принесло значну користь людству. Квантові точки тепер освітлюють комп'ютерні монітори та телевізійні екрани на основі технології QLED. Їх також використовують біохіміки та лікарі.

Дослідники вважають, що в майбутньому вони можуть сприяти створенню гнучкої електроніки, крихітних сенсорів, тонших сонячних батарей і зашифрованого квантового зв'язку.

Вручення Нобелівської премії у 2023 році

2 жовтня у Стокгольмі та Осло розпочався тиждень з вручення Нобелівських премій.

Першими лауреатами стали науковці в галузі фізіології та медицини - Каталін Каріко та Дрю Вайсман. Вони зробили відкриття щодо модифікацій нуклеозидних основ, що дозволило розробити ефективні мРНК-вакцини проти COVID-19.

Далі оголосять переможців у галузях літератури, миру та економіки.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?