Нова президентка Молдови екстрено звернулася до Зеленського та усіх українців
Категорія
Політика
Дата публікації

Нова президентка Молдови екстрено звернулася до Зеленського та усіх українців

Нова президентка Молдови екстрено звернулася до Зеленського та усіх українців

Нещодавно в Молдові відбувся другий тур президентських виборів, за результатами якого перемогла відома опозиціонерка Мая Санду, їй вдалося перемогти чинного президента країни та давнього друга Володимира Путіна — Ігоря Додона. Як стверджує ЦВК, за підсумками обробки 99,91% бюлетенів, Санду набрала майже 942 тисячі голосів виборців і з результатом 57,71% виграла президентські перегони. Після своєї тріумфальної перемоги політикиня зразу ж офіційно заявила, що планує покращити відносини з Україною та готова зустрітися з главою держави Володимиром Зеленським. Хоча перемовини сторін поки не відбулися, Санду уже звернулася до команди українського лідера з важливою порадою щодо Донбасу. Про це інфомує ONLINE.UA з посиланням на "ЄП".

Політикиня звенула увагу українців на те, що попри рішення Молдови обрати "м’який підхід" у переговорах про придністровське врегулювання, це не дозволило вирішити конфлікт навіть протягом 28 років. Саме тому Мая Санду радить офіційному Києву врахувати досвід Молдови у Придністров’ї.

"Наприклад, те, що Молдова обрала м’який підхід. Ми визнали, що Придністров’я є частиною переговорного формату, ми дали тамтешньому бізнесу той самий торговельний режим, який мають наші виробники – зокрема, право вільного експорту до ЄС за Угодою про асоціацію. Ми підписали понад 300 документів про розв’язання конфлікту тощо", — наголосила Мая Санду.

Варто звернути увагу на те, що на початку 90-х, після завершення гарячої фази придністровського конфлікту, Кишинів дав згоду на "прямий діалог" із ніким не визнаною "владою" в Тирасполі, а РФ погодився вважати "посередником" у врегулюванні конфлікту. Що важливо розуміти, перемовини між Кишиневом і Тирасполем тривають досі.

"Але попри всі ці кроки, наразі ми нікуди не прийшли. І цей наш досвід Україні може бути корисно врахувати (при виборі підходу. – ред.) у діях щодо Донбасу", — підкреслила політикиня.

Окрім того, вона додала, що вважає неприпустимою федералізацію Молдови.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що  Ігор Додон закликав "дати по морді"  своїм політичним опонентам.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?