Новий політ Starship від SpaceX закінчився аварією
Категорія
Технології
Дата публікації

Новий політ Starship від SpaceX закінчився аварією

Новий політ Starship від SpaceX закінчився аварією
Джерело:  online.ua

Американська компанія SpaceX, співзасновником якої виступає Ілон Маск, станом на березень 2021 року проводить регулярні випробування космічних кораблів Starship. Під час цих тестувань конструктори спостерігають за особливостями старту, польоту та приземлення апарату й саме з останньою стадією трапляється найбільше проблем. Неодноразово корабель буквально вибухав під час зіткнення із землею. У вівторок, 30 березня, новий етап випробувань завершився новою аварією. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на пряму трансляцію.

Одинадцятий прототип SN11 підняли у повітря з полігону Бока-Чіка на півдні Техасу. Апарат вивели на висоту в 10 кілометрів, вимкнули двигуни, почали аеродинамічне гальмування, знову поновили роботу двигунів і намагалися повернути корабель у вертикальне положення з подальшим приземленням. Утім, за хвилину до контакту зі стартовим майданчиком відеосигнал з борту зник.

Причиною нової аварії може бути вибух. Якщо це підтвердять експерти SpaceX, SN11 стане в один ряд з кількома попередниками - Starship SN8 та SN9, які розбилися під час приземлення. Прямий попередник з індексом 10 успішно сів, однак розірвався через 7 хвилин внаслідок пошкоджень.

Starship - це комплекс, який фактично поєднує два елементи. Перший — багаторазовий космічний апарат, що здатний виходити у космічний простір, а також садитися на поверхню Землі, Марсу, Місяця. Другий — це ракета-носій, яку використовують для виходу на орбітальну швидкість після старту з Землі.

Згідно з задумом розробників, багаторазовий корабель використовуватимуть у майбутньому для виконання довготривалих космічних місій на значні відстані. У SpaceX планують провести перший орбітальний політ з носієм у безпілотному форматі вже 2021 року.

Сам Ілон Маск оптимістично оцінює навіть аварії під час випробувань, оскільки тести фактично в тому й полягають, а через складність проєкту — багаторазовий космічний корабель з амбіціями до посадки на Місяці й Марсі — падіння були б неминучі.

Як повідомляв ONLINE.UA, Національне управління США з аеронавтики та дослідження космічного простору(NASA) нещодавно заявило про те, що вертоліт Ingenuity ("Винахідливість"), який прибув на Марс разом з марсоходом Perseverance ("Наполегливість"), здійснить перший політ в небі Червоної планети на початку квітня.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?