Новий транш під питанням - МВФ висунув Україні чергові умови
Категорія
Економіка
Дата публікації

Новий транш під питанням - МВФ висунув Україні чергові умови

Новий транш під питанням - МВФ висунув Україні чергові умови
Джерело:  Hromadske

Україна і МВФ поки не домовилися про виплату другого траншу по кредиту - дискусії між офіційним Київ і керівництвом Фонду тривають. Постійний представник МВФ в Україні Йоста Люнгман повідомив, що поки невідомо, коли відбудеться наступний візит нової місії, яка повинна оцінити прогрес уряду і Національного банку в виконанні вимог Фонду, а саме від рішення місії і залежить, чи отримає Україна другий транш кредиту та продовжиться співпраця з фондом в цілому. За словами Люнгмана, представники МВФ вимагають виконання важливих умов - це завершення реформи митної та податкової служб, затвердження плану роботи з непрацюючими кредитами в банківській системі, а також уточнення термінів проведення реформ, які є умовами для отримання Україною грошей від фонду, передає ONLINE.UA з посиланням на Громадське.

"Міжнародний валютний фонд має намір продовжити співпрацю з Україною в рамках програми stand-by. Важливо, щоб поточна економічна політика відповідала тим критеріям, на яких заснований Меморандум про економічну і фінансову політику, і щоб зміст і тимчасові рамки плану реформ були якомога зрозуміліше. Саме з цих питань і тривають дискусії", - пояснив ситуацію Люнгман.

Нагадаємо, МВФ 9 червня ухвалив для України нову програму stand-by на 18 місяців в розмірі 5 млрд доларів , з яких вже отримано перший транш в розмірі $2,1 млрд. Всього від МВФ в цьому році Україна планувала отримати $3,5 млрд. Переговори по нового траншу призупинилися через резонансного скандалу з відставкою колишнього глави НБУ Якова Смолія, який звинуватив владу в "систематичному тиску" на нього. У МВФ закликали команду Зеленського виконати одну з найважливіших вимог Фонду - зберегти незалежність Національного банку України.

Зміна керівництва НБУ - лише одна з можливих підстав для МВФ заморозити співпрацю з Україною. Серед інших експерти називають і те, що в серпні-вересні Україна входить в планування бюджету на 2021 рік.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що новий глава НБУ Кирило Шевченко впевнений, що Україна отримає другий транш по кредиту вже в 2020 році, але про подальші переговори з Фондом стане відомо тільки в кінці серпня, так як зараз пора відпусток.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?