Нового траншу не буде: МВФ висунув чергові умови Україні
Категорія
Економіка
Дата публікації

Нового траншу не буде: МВФ висунув чергові умови Україні

Нового траншу не буде: МВФ висунув чергові умови Україні

У четвер, 26 вересня, в Україні завершила роботу місія МВФ, яка приїжджала до Києва для обговорення нової програми кредитування в розмірі 5-6 млрд доларів. Домовленостей по новому кредиту досягти не вдалося з кількох причин. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на ЕП.

Джерело, знайоме з позицією МВФ по Україні, повідомило, що у переговорах кредитора і Києва є значний прогрес, але домовленостей поки не досягнуто. Однією з причин їх відсутності став скандал з Приватбанком, а саме перспективах укладення мирової угоди між державою і колишніми власниками ПриватБанку. Повідомляється, що кредитор тримає у фокусі скандал, що виник після публікації інтерв'ю прем'єр-міністра Олексія Гончарука Financial Times, в якому він заявив, що "Київ хоче досягти компромісу з Ігорем Коломойським про націоналізацію Приватбанку". І хоча пізніше Гончарук спростував цю заяву, слова українського прем'єра місією МВФ були сприйняті "з великою тривогою".

Обговорюючи нову програму кредитування, представники МВФ також нагадали українській стороні про обіцяну лібералізацію ціни на газ з 1 травня 2020 року. Джерело зазначає, що уряд Гончарука поки не намагається порушити цю домовленість, як раніше зробив уряд Гройсмана, але це питання обговорювалося на підвищеному градусі недовіри до України з боку МВФ під час переговорів.

Ще одне питання, через яке поки програма МВФ не може бути надана - неясність з остаточною версією держбюджету на 2020 рік.

"Поки у фонду є питання і до макропоказників, і до дефіциту бюджету", - відзначило джерело, знайоме з ходом переговорів.

Слід зазначити, що поки офіційних підсумків по роботі місії МВФ в Україні немає - їх опублікують завтра, 27 вересня. Відомо лише, що в цілому українська сторона розчарована результатами роботи місії.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що аналітики Fitch прогнозували умови, які МВФ поставлять Україні для виділення нового фінансового траншу. Серед ризиків зриву домовленостей вони бачили поганий результат при завершенні попередніх програм, а також потенційно негативні судові рішення, які можуть призвести до скасування реформ: наприклад, про націоналізацію "Приватбанку".

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?