NYT дізналася, як Ізраїль шантажем змусили таємно купити вакцину Супутник V у Росії
Категорія
Світ
Дата публікації

NYT дізналася, як Ізраїль шантажем змусили таємно купити вакцину Супутник V у Росії

NYT дізналася, як Ізраїль шантажем змусили таємно купити вакцину Супутник V у Росії
Джерело:  online.ua

Ізраїль погодився таємно закупити вакцину від коронавіруса Супутник V у Росії. Але цю згоду режим російського президента Володимира Путіна і сирійського лідера Башара Асада отримали у прем'єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньяху шантажем. Як виявилося, цю вимогу Москва і Дамаск поставили Нетаньяху на прохання звільнити молоду ізраільянку, яка випадково перетнула сирійський кордон в районі міста Ель-Кунейтра, де була затримана сирійськими військовими. Відомо, що дівчину вже відпустили в обмін на двох сирійських пастухів, які заблукали і незаконно перетнули кордон між Ізраїлем і Сирією. Але тепер Ізраїль за це повинен ще й закупити російські вакцини від коронавіруса для Сирії. Поки невідомо, яку кількість доз Супутника V повинен купити Ізраїль для Сирії, але за непідтвердженою інформацією, мова йде про закупівлю вакцини на 1,2 млн доларів. Подробиці нахабного шантажу і шахрайства Росії для просування вакцини Супутник V по світу повідомляє The New York Times, передає ONLINE.UA.

Угода Ізраїлю і Сирії про обмін полоненими відразу викликала підозру у політичних експертів, які не повірили в те, що двом ворогуючим країнам вдалося так легко і швидко врегулювати спірне питання. Але, як з'ясувалося, в цій угоді була таємна умова, яку попросила не розголошувати команда російського президента Володимира Путіна. Згідно угоді, Ізраїль заплатить Росії, яка була посередником домовленостей, за відправку російських вакцин Sputnik V режиму президента Сирії Башара Асада.

У Сирії, звичайно ж, спростовують цю інформацію і називають її "пропагандою". Російський фонд прямих інвестицій (РФПІ), який фінансує виробництво російської вакцини Супутник V, відмовився коментувати інформацію про секретну умову в угоді двох країн. Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху також ухилився від відповіді про секретну операцію по російським вакцинам, заявивши лише, що ізраїльські вакцини в Сирію не потрапляють.

Джерело нагадує, що 25-річна ізраїльтянка два тижні тому перейшла лінію розмежування між Ізраїлем і Сирією в районі гори Хермон на Голанських висотах, вийшовши з друзького населеного пункту Мадждаль-Шамс. Вона була затримана спецслужбами Сирії, які прийняли її за шпигунку. Ізраїль звернувся до президента Росії за допомогою в переговорах з Сирією. І Путін допоміг, але з умовою, що Ізраїль заплатить мільйони доларів за кілька мільйонів доз вакцини Супутник V для Сирії.

Важливо відзначити, що Ізраїль є одним з лідерів по успішній вакцинації серед країн Європи. Станом на 21 лютого там вже щеплена більше половини населення (близько 4 млн людей), велика частина з яких отримала вже другу дозу вакцини. Вакцинація в Ізраїлі проводиться американської вакциною Pfizer. Ізраїльські медики вже відзвітували, що ризик зараження COVID-19 знизився на 95,8% серед тих людей хто отримав по дві дози вакцини. Ізраїльська влада розраховує в найближчі два тижні вакцинувати 95% ізраїльтян у віці від 50 років.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Україна першою в світі отримає індійську COVID-вакцину Covishie ld. У лютому в нашу країну повинні приїдуть перші 500 тисяч доз.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?