Очільники МЗС країн G20 під час зустрічі не досягли згоди щодо війни РФ в Україні
Категорія
Світ
Дата публікації

Очільники МЗС країн G20 під час зустрічі не досягли згоди щодо війни РФ в Україні

Очільники МЗС країн G20 під час зустрічі не досягли згоди щодо війни РФ в Україні
Джерело:  online.ua

Дипломати країн Великої двадцятки не змогли знайти спільну мову щодо війни Росії в Україні та того, як впоратися з її глобальними наслідками, залишивши перспективи майбутньої співпраці на форумі невизначеними.

Джерело: Associated Press

Зустріч Великої двадцятки закінчилася без будь-яких результатів

Міністри закордонних справ країн G20 під час дводенної зустрічі на Балі не узгодили підсумкове комюніке і навіть не зробили традиційного групового фото.

Проте консенсус залишався недосяжним на тлі поглиблення розколу між Сходом і Заходом, спричиненого Китаєм і Росією з одного боку та Сполученими Штатами та Європою з іншого. Не було зроблено ні групового фото, ні опублікованого заключного комюніке, як це робилося в попередні роки, і гострота, особливо між Росією та західними учасниками, здавалася повсюдною, - вказує видання.

Зазначається, що держсекретар США Ентоні Блінкен і міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров демонстративно ігнорували один одного, хоча були присутні в одній кімнаті одночасно вперше з початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

Лавров принаймні двічі залишав засідання: один раз, коли його німецька колега Анналена Бербок виступала на відкритті засідання, і знову безпосередньо перед тим, як міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба мав виступити по відеозв’язку на другому засіданні.

Ентоні Блінкен (фото — flickr.com)

Блінкен, у свою чергу, на другій сесії засідання прямо звернувся до делегації РФ, проте Лаврова на засіданні не було.

Нашим російським колегам: Україна — не ваша країна. Її зерно — не ваше зерно. Чому ви блокуєте порти? Ви повинні випустити зерно.

Лавров розкритикував міжнародну спільноту, поскаржившись на те, що замість того, щоб зосередитися на вирішенні глобальних економічних проблем на зустрічі, міністри почали "шалену критику" Росії через війну в Україні.

Очільниця МЗС Індонезії Ретно Марсуді, яка головує на зустрічі, закликала Велику двадцятку "знайти шлях вперед" для вирішення глобальних викликів, звернувши увагу на те, що наслідки війни, включаючи зростання цін на енергоносії та продовольство, найбільше вдарять по бідних країнах.

Глава Німеччини Анналена Бербок звинуватила Лаврова у відмові від переговорів після того, як він залишив зустріч G20.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?