Оксфордський словник обрав головне слово 2021 року
Категорія
Світ
Дата публікації

Оксфордський словник обрав головне слово 2021 року

Оксфордський словник обрав головне слово 2021 року
Джерело:  online.ua

Слово Vax стало головним в Оксфордському словнику англійської мови у 2021 році. Станом на початок осені, його використовували у 72 рази частіше, ніж минулого сезону. Vax може бути як іменником, так і дієсловом. Воно вживається у значенні “вакцина / вакцинація” або “вакцинувати” когось для вироблення імунітету.

Джерело: Oxford Languages 

«Воно породило численні похідні, які ми зараз бачимо в широкому діапазоні неформальних контекстів… Жодне слово краще не передає атмосферу цього року, ніж vax», - йдеться у повідомленні на сайті словника.

Старша редакторка Оксфордського словника Фіона Макферсон каже, що рішення є доволі очевидним, зважаючи на продовження світової пандемії, саме vax, за її словами, справив «найбільш вражаючий вплив» цьогоріч.

«Якщо додати до цього його універсальність у формуванні інших слів – vaxxie, vax-a-thon, vaxinista – стає зрозуміло, що vax має перевагу», – коментує Макферсон.

Визначення слова vax в Оксфордському словнику англійської мови:

  • vax (іменник) - вакцина або вакцинація;

  • vax (дієслово) - вводити (комусь) вакцину, щоб створити імунітет проти хвороби; вакцинувати;

  • vaxxie (іменник) - фотографія себе, яку ви робите під час або безпосередньо перед чи після вакцинації, особливо проти Covid-19, і зазвичай публікуєте в соцмережах; вакцинаційне селфі;

  • anti-vax (прикметник) - антивакцинаційний, такий, що проти вакцинації;

  • antivaxxer (іменник) - антивакцинатор, людина, яка виступає проти вакцинації;

  • double-vaxxed (дієприкметник) - двічі вакцинований, той, хто отримав дві дози вакцини.

Зазначимо, слово Vax вперше вжили у 1799 році і воно походить з латини. Слово vacca цією мовою означає “корова”. У наступному, 1800 році виникли похідні від згаданого терміну - vaccinate (робити щеплення) і vaccination (вакцинація). Термінологію пов’язують з дослідами британського вченого Едварда Дженнера, якому приписують перший випадок щеплення від інфекційного вірусного захворювання – віспи.

Додамо, що торік ключовий вплив на визначення слова року також справила пандемія коронавірусу COVID-19. У 2020 році Оксфордський словник англійської мови порушив щорічну традицію і не став обирати єдине слово, таким чином, Oxford Languages вирішило наголосити на «раптовому лінгвістичному впливі пандемії коронавірусу на англійську мову».

Читайте також:

  • У МОЗ назвали кількість померлих від COVID-19 дітей

  • МОЗ підтвердило необхідність бустерної вакцинації в Україні

  • Уряд визначився із датою відсторонення невакцинованих освітян й чиновників

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?