Окупанти Криму публічно відмовилися від поставок води з України
Категорія
Україна
Дата публікації

Окупанти Криму публічно відмовилися від поставок води з України

Окупанти Криму публічно відмовилися від поставок води з України
Джерело:  online.ua

У оккупрованом Криму практично закінчилася питна вода, через що більшість міст перевели на жорсткий графік - населення отримує воду по кілька годин на добу, а екологи попереджають, що проблеми з водопостачанням тільки починаються. Українська влада реагує на проблеми українців в Криму і заявила про готовність постачати воду на анексуванийпівострів в разі гуманітарної катастрофи. Воду на півострів в офіційному Києві пропонують постачати за допомогою гумконвоя для цивільного населення. Але окупанти відмовляються від будь-яких пропозицій влади України. Підконтрольний Кремлю голова Державної ради Республіки Крим Володимир Константинов публічно відмовився від української води, так як боїться, що Україна в неї нібито може підмішати "якоїсь хімії, яка через два-три роки дає ефект". Константинов запевнив, що в окупантів є план вирішення проблем з водою, підготовлений за дорученням президента Росії Володимира Путіна. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на ТАСС.

"Якщо навіть припустити, що подача води з території України можлива, то ми не готові. Потрібно будувати знову нові водогони, нові станції прийому. Це колосальні кошти. Ніяка вода з України нам не потрібна. Це для нас вкрай небезпечно. Якоїсь хімії туди додадуть, яка через два-три роки дає ефект. У нас є свій план, він непростий, президент Росії приділяє увагу вирішенню проблем з водою в Криму, знає в деталях всі проблеми. Так що все буде вирішено ", - заявив представник окупантів.

Важливо відзначити, що ще кілька днів тому окупанти зізнавалися, що для забезпечення Сімферополя водою запасів залишилося на 8 днів, хоча в місті вже майже місяць воду дають населенню тільки по кілька годин на день. Під загрозою залишитися без води знаходиться і Ялта - з 14 грудня через недостатнє притоку води в водосховища, що живлять місто, воду населенню там почали подавати по 6 годин на добу.

Ця ситуація турбує влади України. Напередодні віце-прем'єр, міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій і заступник глави української делегації в Тристоронньої контактній групі Олексій Резніков заявив, що в уряді України припускають поставки води в захоплений Росією Крим без його деокупації. За його словами, Україна може почати відправляти на півострів конвої цистерн з водою, однак тільки в тому випадку, якщо міжнародні організації визнають там гуманітарну катастрофу.

Як відомо, в окупованому Криму обміліли Аянське, Партизанське та Сімферопольське водосховища, в Сімферополі та його передмістях питна вода подається по годинах вранці і ввечері. Обмеження введені і в інших містах півострова, зокрема, в Євпаторії почали знижувати тиск води ночами, а з 26 листопада до кінця грудня відключили гарячу воду. У Севастополі введено режим підвищеної готовності, запасів залишилося менше ніж на три місяці.

Жителі окупованого Криму обурені тим, що ще зовсім недавно російське "керівництво" українського півострова запевняло в тому, що проблем з водою на півострові немає, але раптово змінило думку. Вони вважають, що графік подачі води і обмеження введені назавжди, так як поки Кремль не домовиться з українською владою, проблеми з водою не зможуть вирішити ніякі свердловини і погодні умови. Вони звинувачують окупантів і російську владу в тому, що вони шість років робили все для того, щоб вода в Криму закінчилася, так як використовували її запаси на новобудови і миття російських танків.

Нагадаємо, 85% потреб півострова в прісній воді завжди забезпечувала материкова Україна через Північно-Кримський канал. Після анексії Криму в 2014 році Україна водопостачання припинила. Влітку 2020 року ситуація з водою стала погіршуватися через посуху. Станом на початок літа рівень наповнення водосховищ природного стоку Криму виявився більш ніж в два рази нижче, ніж до літа минулого року.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Путін пішов на крайні заходи, щоб вирішити проблеми з водою в окупованому Криму без допомоги України. Він не тільки вирішив забрати у кримчан їх колодязі і свердловини і ввести покарання за "злодійство" води, а й заощадити запаси за рахунок населення. Для цього за наказом глави Кремля окупанти Криму відключили гарячу воду на півострові, щоб кримчани менше користувалися водою в особистих цілях. Таким чином вони розраховують заощадити запаси води і вирішити катастрофічні проблеми з водопостачанням.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?