Окупанти в Криму влаштовують нові провокації - термінове попередження для українців
Категорія
Україна
Дата публікації

Окупанти в Криму влаштовують нові провокації - термінове попередження для українців

Окупанти в Криму влаштовують нові провокації - термінове попередження для українців
Джерело:  online.ua

Кримська правозахисна група поділилася з українцями важливими даними - вона повідомила про те, що російські прикордонники почали штрафувати кримчан за спробу перетнути адмінкордон з окупованим Кримом за українським паспортом. Згідно з останніми даними, при в'їзді на окупований півострів ФСБ вимагає від кримчан пред'являти російський паспорт. Окрім того, наголошується, якщо у жителя Криму немає з собою російського паспорта, а є тільки український, співробітники прикордонного управління ФСБ РФ виносять постанову про призначення адміністративного покарання. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на сайт КПГ.

В ФСБ РФ почали стверджувати, український паспорт для в'їзду (виїзду) на півострів є недійсним. Це зазначається в документі, складеному 20 липня 2020 року на мешканку Криму, яка поверталася додому в Ялту з Києва. Жінка розповіла КПГ, що її півтори години допитував співробітник ФСБ в російському пункті пропуску "Перекоп" (навпроти українського КПВВ "Чаплинка"). Після цього кримчанку оштрафували на 2000 рублів за ч.1 ст. 18.1 КоАП РФ (Порушення правил перетину Державного кордону РФ). У такий спосіб силовики змушують кримчан пред'являти саме російський паспорт, виданий Росією в Криму в порушення міжнародних норм в рамках примусу до громадянства.

"Оскільки Крим є територією України, і громадяни України перебувають в Криму на законних підставах, то переслідування жителів Криму владою РФ на окупованій нею території за перетин адміністративного кордону за українськими документами є порушенням свободи пересування (стаття 2 Протоколу 4 Європейської конвенції з прав людини). Подібна практика демонструє, що наслідком нав'язаного громадянства країни-окупанта є примус до виконання обов'язків громадян РФ (служба в армії країни-окупанта, участь у голосуваннях), переслідування жителів Криму за законами РФ і порушення основних прав і свобод, включаючи свободу пересування", - заявив аналітик КПГ Олександр Сєдов.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що білоруський лідер Олександр Лукашенко заявив, що в СРСР неправильно зробили, що "приєднали Крим до України".

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?