Окупанти вирішили поділити Крим на особливі райони для захисту від санкцій
Категорія
Україна
Дата публікації

Окупанти вирішили поділити Крим на особливі райони для захисту від санкцій

Окупанти вирішили поділити Крим на особливі райони для захисту від санкцій
Джерело:  online.ua

Влада Росії вирішила ввести в окупованому Криму особливий правовий режим, який дозволить засекретити інформацію про інвесторів і компаніях для захисту від західних санкцій. Для цього український півострів поділять на "особливі райони" з обмеженим доступом до даних, завдяки чому бізнес зможе інвестувати без побоювання потрапити під санкції. Законопроєкт про створення в Криму офшорної зони вже підготувало Мінекономрозвитку Росії. У документі пропонується обмежити навіть видачу виписок з Єдиного державного реєстру нерухомості. Наприклад, отримати відомості про нерухомість в окупованому Криму зможуть тільки органи влади, позабюджетні фонди, Центробанк і російські суди. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на РБК.

Як відомо "глава Криму" Сергій Аксьонов, призначений Кремлем, ще кілька років тому розповідав про наміри створити в Криму офшорну зону з гарантією анонімності інвесторів. У Мінекономрозвитку РФ вважають, що "особливі адміністративні райони" будуть привабливі для російських компаній, які вже потрапили під санкції або ризикують стати підсанкційними через діяльність на українському півострові. З тексту законопроєкту випливає, що ОАР створюються "з урахуванням геополітичного положення Республіки Крим та міста федерального значення Севастополя з метою прискорення їх соціально-економічного розвитку та формування інвестиційно-привабливого середовища за допомогою реалізації системно значущих інвестиційних проєктів".

"ОАР будуть діяти на всій території Криму і Севастополя, як і вільна економічна зона. При цьому учасниками ОАР можуть стати російські компанії, зареєстровані в будь-якому регіоні, що не мають філій і представництв за межами Криму. Також учасники зобов'язані вести бізнес виключно на території півострова. Інвестиційні проєкти в особливих адміністративних районах повинні мати на увазі не менше 150 мільйонів рублів сумарних капіталовкладень. Крім цього вони повинні бути пов'язані з розвитком діючих і створення нових виробництв, розвитком транспортної та іншої інфраструктури, розвитком туристичної діяльності, санаторно-курортного лікування, організації відпочинку громадян ", - йдеться в законопроєкті про введення офшорної зони в окупованому Криму.

Важливо додати, що компанії зможуть бути одночасно учасниками ОАР на повній анонімності та вільної економічної зони. А це означає, що інвестори окупантів зможуть користуватися пільговими режимами оподаткування та обкладання страховими внесками, характерними для ВЕЗ, і використовувати інші переваги, наприклад отримувати земельні ділянки в оренду без торгів.

Нагадаємо, проти Росії діє цілий пакет кримських санкцій ЄС. Вони забороняють імпорт в Євросоюз товарів з окупованого Криму і Севастополя і експорт певних товарів і технологій з ЄС, що стосуються транспорту, телекомунікацій та енергетики. Також вони забороняють робити інвестиції європейським бізнесменам і надавати туристичні послуги на території окупованого українського півострова. Зокрема, європейські круїзні лайнери не можуть заходити в кримські порти. Відповідні кримські санкції ЄС запровадив ще в 2014 році після того, як Росія окупувала український півострів. Щорічно Рада ЄС продовжує і підсилює діючі обмеження. У 2020 році в Євросоюзі не змінили свою позицію. Там нагадують Кремлю, що Крим - це український півострів, і поки російська влада не поверне його офіційному Києву, санкційний тиск на окупантів буде тільки посилюватися.

Влітку 2020 року в кримським санкцій ЄС проти Росії приєдналися ще шість країн - кандидати на вступ до Європейського союзу Чорногорія та Албанія, члени європейської зони вільної торгівлі Норвегія і Ісландія, а також Україна і Грузія. При цьому в Росії вірять в те, що Захід не піде на новий рівень обмежень щодо Росії, оскільки від санкцій можуть постраждати європейські компанії.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Путін готував окупацію Криму з 2008 року і про це знала влада України.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?