Стало відомо, що Путін готував окупацію Криму з 2008 року і про це знала влада України
Категорія
Політика
Дата публікації

Стало відомо, що Путін готував окупацію Криму з 2008 року і про це знала влада України

Стало відомо, що Путін готував окупацію Криму з 2008 року і про це знала влада України
Джерело:  online.ua

Російський глава Володимир Путін готував захоплення Криму і окупацію Донбасу ще з 2008 року. Путін за допомогою гібридних методів задовго до анексії почав знищувати фінансові ресурси Криму, проводити операції по виведенню всіх активів кримських підприємств в РФ і криміналізував бізнес, про що знала українська контррозвідка. Про загрозу захоплення півострова контррозвідники доповідали владі і за часів президентства Віктора Ющенка, і президента-втікача Віктора Януковича. Про це повідомила генерал-майорка Служби безпеки України і міністерка у справах ветеранів Юлія Лапутіна, передає ONLINE.UA з посиланням на Радіо. Свобода.

"Була спроба відділення Криму, "мєшковщина" і так далі. Але потім, коли бліцкриг не вдався, Росія почала застосовувати різні, як зараз кажуть, гібридні методи. Це знищення фінансових ресурсів Криму, проводилися операції по виведенню, в тому числі через фальшиві авізо , всіх активів кримських підприємств в Росію. Крім цього, відбувався загальний на пострадянському просторі процес криміналізації бізнесу, зв'язків криміналу з владою місцевою. Українська контррозвідка за часів всіх керівників писала аналітичні документи, які були засновані на певних оперативних даних та аналітичній інформації про загрози.І одна з них, а це приблизно 2008-2009-ті роки, про те, що відбувається в Криму.І першим висновком нашої роботи оперативної і аналітичної було те, що існує реальна загроза відокремлення Криму ", - розповіла Лапутіна.

Щоб запобігти діям Росії проти суверенітету України, за словами Лапутіної, СБУ тоді створила оперативно-слідчу групу. Сама Лапутіна працювала в оперативно-бойовому підрозділі "Альфа", яку в результаті "просто розігнали".

"Ми затримували озброєних злочинців. Це були банди, можна сказати, зі зброєю, з грошима для того, щоб здійснювати операції проти України. І було очевидно, що навіть якщо тоді ми припинимо ось це все, що робилося проти України, на майбутнє нам потрібно зробити запобіжники, щоб не сталося в подальшому більш ефективних спроб Російської Федерації ", - додала Лапутіна.

Нагадаємо, Юлія Лапутіна очолила Міністерство у справах ветеранів в грудні 2020 року. До цього вона майже 30 років служила і працювала в СБУ. Останні 6 років Лапутіна працювала на посаді заступниці начальника Департаменту контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що ексначальник Генштабу ЗСУ пояснив, чому Крим не відбили у Росії в 2014 році.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?