Окупанти закликали кримчан не чекати води з крана
Категорія
Україна
Дата публікації

Окупанти закликали кримчан не чекати води з крана

Окупанти закликали кримчан не чекати води з крана
Джерело:  online.ua

Жителів окупованого Криму окупанти вже давно перевели на жорстку економію води - її подають в будинки тільки по кілька годин на добу, але ситуація з водопостачанням тільки погіршується, і екологи попереджають, що далі буде тільки гірше. Російський президент Володимир Путін йде на крайні заходи, щоб вирішити проблеми з водою в окупованому Криму без допомоги України. Він не тільки наказав забрати у кримчан їх колодязі і свердловини, і ввести покарання за "крадіжку" води, а й заощадити запаси за рахунок населення. Окупанти вимагають, щоб кримчани навіть в умовах жорстких графіків максимально економили воду. Зокрема, підконтрольний Кремлю голова Державної ради Республіки Крим Володимир Константинов закликав кримчан не чекати води з крана, а змінити до неї ставлення - не робити тих речей, без яких можна обійтися, особливо якщо вони економічно непродумані і в побутовому виразі просто дурні. Як кримчанам потрібно раціонально використовувати воду Константинов не уточнив, але дав зрозуміти, що водопостачання вже є їх головною цінністю. Про це представник окупантів заявлено в ефірі кримського телеканалу, передає ONLINE.UA.

"Для Криму вода - це цінність. Наше завдання - це всю діяльність присвятити тому, щоб школи, дитячі садки, підприємства зрозуміли одну просту річ: не треба чекати води з крана, треба спочатку тут (в голові - ред.) змінити ставлення до води . Якщо ми це зрозуміємо, у нас ця проблема зникне дуже швидко. Не робіть тих речей, без яких можна обійтися, особливо речі непродумані, речі неекономічні і в побутовому виразі просто дурні ", - підкреслив Константинов.

Важливо відзначити, що ще кілька днів тому окупанти зізнавалися, що для забезпечення Сімферополя водою запасів залишилося на 8 днів, хоча в місті вже майже місяць воду дають населенню тільки по кілька годин на день. Під загрозою залишитися без води знаходиться і Ялта - з 14 грудня через недостатнє притоку води в водосховища, що живлять місто, воду населенню там почали подавати по 6 годин на добу.

Ця ситуація турбує влади України. В уряді України припускають поставки води в захоплений Росією Крим без його деокупації. Йдеться про відправку на півострів конвоїв з цистернами з водою, проте офіційний Київ піде на це тільки в тому випадку, якщо міжнародні організації визнають там гуманітарну катастрофу.

Як відомо, в окупованому Криму обміліли Аянське, Партизанське та Сімферопольське водосховища, в Сімферополі та його передмістях питна вода подається по годинах вранці і ввечері. Обмеження введені і в інших містах півострова, зокрема, в Євпаторії почали знижувати тиск води ночами, а з 26 листопада до кінця грудня відключили гарячу воду. У Севастополі введено режим підвищеної готовності, запасів залишилося менше ніж на три місяці.

Додамо, за прогнозом експерта Національної академії аграрних наук Михайла Яцюка, в наступному році водосховища окупованого Криму не отримають додаткового живлення за рахунок опадів, як на це сподіваються окупанти. Окупанти припускають, що завдяки опадам і притоку дощової води в водоспади Криму, можливе збільшення обсягів прісної води у водосховищах, що забезпечують кримчан. Але експерт попереджає, що ситуація з зневодненням півострова, яка спостерігалася протягом поточного року, буде позначатися на забезпеченні водою і в наступні роки. За його словами, навіть у випадку, якщо зима і весна 2021 року будуть багатими на опади, наповнити водосховища в окупованому Криму це не допоможе.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що окупанти Криму публічно відмовилися від поставок води з України, так як бояться того, що українська влада "підмішає в неї хімію".

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?