Онлайн-сервіси забруднюють повітря. Екологи закликають вимикати камеру
Категорія
Технології
Дата публікації

Онлайн-сервіси забруднюють повітря. Екологи закликають вимикати камеру

Онлайн-сервіси забруднюють повітря. Екологи закликають вимикати камеру
Джерело:  online.ua

Пандемія коронавіруса в світі, в зв'язку з якою багато країн ввели жорсткий карантин, позитивно вплинула на екологію планети. Над найбільшими містами Європи значно стало чистішим повітря за рахунок того, що компанії перейшли на віддалену роботу і багато підприємств тимчасово призупинили свою діяльність. Але виявляється, віддалена робота також значній мірі негативно впливає на навколишнє середовище через те, як інтернет-дані зберігаються і передаються по всьому світу через онлайн-сервіси. Американські вчені з університету Перд'ю та Єльського університету виявили, що всього за одну годину онлайн-конференції або користування стрімінговим сервісом виділяється від 150 г до 1 кг вуглекислого газу. Однак, знизити ці викиди можна дуже просто - для цього достатньо вимикати камеру під час онлайн-дзвінків і завантажувати відео не у високій, а в стандартній якості. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на результати дослідження вчених, опублікованих на сайті університету.

Вчені з'ясували, що найбільшої шкоди екології завдають онлайн-кінотеатри, через які найбільше виділяється вуглекислого газу в повітря. У дослідженні вказано, що сервіс Netflix за годину роботи виділяє близько 450 г вуглекислого газу. Також в топ найнеекологічнішіх сервісів потрапили Zoom, TikTok, WhatsApp і Facebook.

Екологи пояснили, що онлайн-сервіси забруднюють повітря не в прямому сенсі слова. Викиди вуглекислого газу йдуть за рахунок зберігання і передачі даних, на обробку яких використовується електроенергія, велика кількість води і земля для розміщення серверів, яку замість цього могли б засадити лісом. Відзначається, що чим більше даних використовує сервіс, тим більше шкідливий він для екології.

Але кожна людина може знизити обсяги викидів вуглекислого газу при користуванні онлайн-сервісами. Якщо вимикати камеру при онлайн-дзвінку, то обсяг викиду знижується на 96%, так як для передачі відеосигналу використовується набагато більше електроенергії, ніж для аудіо. Також на 86% знизити викиди можна при скачуванні відео. Екологи закликають завантажувати відеофайли, наприклад, фільми та серіали, не в високій, а в стандартній якості.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що пандемія коронавіруса в світі, в зв'язку з якою багато країн ввели жорсткий карантин і закрили авіасполучення, позитивно вплинула на екологію всього світу. Тільки в березні минулого року обсяг шкідливих викидів від літаків скоротився в світі на третину- в повітря не були викинуті 28 млн тонн діоксиду вуглецю, що на 31% менше, ніж в березні 2019 року.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?