Ощадбанк програв РФ справу щодо вкраденого росіянами майна у Криму
Категорія
Україна
Дата публікації

Ощадбанк програв РФ справу щодо вкраденого росіянами майна у Криму

Ощадбанк програв РФ справу щодо вкраденого росіянами майна у Криму
Джерело:  online.ua

30 березня офіційно стало відомо, що Апеляційний суд Парижа скасував рішення інвестиційного арбітражу у справі "Ощадбанк проти Росії", постановивши, що цей арбітраж не мав юрисдикції щодо незаконно експропрійованих росіянами банківських активів "Ощадбанку" в Криму. З деталями цього рішення міжнародну спільноту ознайомив профільний сайт  IA Reporter, передає ONLINE.UA.

"26 листопада 2018 року Арбітражний трибунал у Парижі ухвалив рішення задовольнити вимогу українського Ощадбанку щодо компенсації збитків, завданих внаслідок протиправної анексії Криму Російською Федерацією. Сума відшкодування мала становити 1,1 мільярда доларів США плюс відсотки", - йдеться в повідомленні.

Російська влада вирішила оскаржити це рішення у національному суді за місцем проведення арбітражу, тобто у Парижі. 30 березня апеляційний суд підтримав одну з претензій офіційної Москви, і на підставі цього скасував рішення арбітражного трибуналу. Головна проблема - це те, що договір про захист інвестицій, в рамках якого позивався офіційний Київ, поширюється на інвестиції в Україну з 1 січня 1992 року. "Ощадбанк" же почав функціонувати в Криму раніше, відразу після розпаду СРСР. Що важливо розуміти, це скандальне рішення апеляційного суду може бути оскаржене у французькому касаційному суді.

Своєю перемогою вже публічно почав хизуватися Мін’юст РФ.

"Разом з тим повідомлення Мін'юсту Росії містить чимало дезінформацій. Зокрема, офіційні повідомлення про це рішення свідчать про неправдивість тези РФ про те, що це рішення нібито матиме прецедентне значення і в інших справах за участю українських інвесторів, які розглядаються арбітражами та державними судами в європейських юрисдикціях", - зазначають українські журналісти.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що 12 2020 року серпня український Ощадбанк виграв суд у Сбербанку РФ, який заявляв, що реєстрація Ощадбанком торговельної марки "СБЕРБАНК" на території України порушила права Сбербанку Росії.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?