Озеро Бугаз в окупованому Криму опинилося на межі зникнення
Категорія
Україна
Дата публікації

Озеро Бугаз в окупованому Криму опинилося на межі зникнення

Озеро Бугаз в окупованому Криму опинилося на межі зникнення
Джерело:  online.ua

В окупованому Криму не тільки стрімко пересихають водосховища, що живлять великі міста, а й унікальні озера. На межі зникнення зараз виявилося озеро Бугаз, яке знаходиться недалеко від Судака. Озеро стабільно втрачає свій рівень і незабаром може повністю висохнути. Це озеро унікально тим, що вода в ньому, на відміну від більшості прибережних солоних озер на півострові, придатна для пиття. Правозахисники б'ють на сполох і звинувачують окупаційний режим, яким керує президент Росії Володимир Путін, в порушенні конституційних прав кримчан, яких позбавили сприятливого навколишнього середовища. Вони пояснюють, що озеро Бугаз міліє не через посуху, а через те, що окупанти надмірно витрачають підземні води, щоб частково покрити дефіцит з водою в Криму, який стає дедалі масштабнішим. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Крим.Реаліі.

"Право на сприятливе навколишнє середовище - одне з конституційних прав. Водна проблема в Криму обмежує це право кримчан. Колись мальовниче місце озеро Бугаз -яскравий тому приклад, зараз водоймище знаходиться на межі зникнення. Це результат не посухи, а надмірного споживання підземних вод. Очевидно , що з пониженням рівня ґрунтових вод вичерпалися джерела, що живили озеро. На жаль, така ситуація не тільки на озері Бугаз, а й на багатьох інших водоймах Криму ", - розповів кримський правозахисник Абдурешит Джеппаров.

Озеро Бугаз колись було великим водоймищем, але зараз втратило колишню наповненність - на береговій смузі видно, як швидко відступає вода. Ще кілька років тому в ньому було багато риби, а зараз озеро заросло чагарниками і стало схожим на болото. Кримчани переконані, що причина криється в тому, що окупаційний режим бездумно викачує підземні води, що вже призвело до пересихання багатьох кримських джерел. Екологи роблять невтішні прогнози. Вони вважають, що озеро Бугаз більше ніколи не буде колишнім, оскільки екологічну рівновагу порушено, а водоймі нічим більше підживлюватися крім дощів, на які в посушливому Судакському регіоні ніхто не розраховує.

"Водна проблема Криму стала екологічним лихом для природи півострова. Надмірне викачування підземних вод веде до неминучих наслідків для всієї екосистеми Криму", - попереджають екологи.

Як відомо, в окупованому Криму обміліли Аянське, Партизанське та Сімферопольське водосховища, які забезпечували водою великі міста українського півострова. У зв'язку з цим окупанти перевели кримчан на жорстку економію і подають воду населенню за графіком. Так, обмеження ввели в Сімферополі, Алушті, селищі Партеніт і селі Малий Маяк, Євпаторії, Ялті та інших містах півострова.

Нагадаємо, 85% потреб півострова в прісній воді завжди забезпечувала материкова Україна через Північно-Кримський канал. Після анексії Криму в 2014 році Україна водопостачання припинила. Влітку 2020 року ситуація з водою стала погіршуватися через посуху. В результаті окупанти знизили подачу питної води населенню, хоча ще зовсім недавно російське "керівництво" українського Криму запевняло в тому, що проблем з водою на півострові немає.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що окупанти Криму почали готувати кримчан до гіршого сценарію з водою.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?