Оживлення динозаврів стає можливим: вчені знайшли клітини в гарному стані
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Оживлення динозаврів стає можливим: вчені знайшли клітини в гарному стані

Оживлення динозаврів стає можливим: вчені знайшли клітини в гарному стані
Джерело:  online.ua

Китайські палеонтологи здійснили справжній науковий прорив в дослідженні клітинних структур доісторичних ящерів. Їм вдалося виділити хрящові клітини з залишків динозавра, які пролежали в ґрунті більше 125 мільйонів років.

Джерело: Communications Biology.

На диво, ці клітини гарно збереглись, що дозволило вченим вивчити будову ядер з залишками органічних молекул та хроматину. Такі знахідки є доволі рідкісними внаслідок крихкості нуклеїнових кислот.

В звичайних умовах ядра клітин руйнуються протягом лічених годин після смерті тварин, однак в цьому випадку процес мінералізації відбувався фактично миттєво.

Раніше вдавалось описати якісно збережені клітини лише у доісторичних видів рослин.

Зовсім недавно частки хроматину були виявлені в хрящах хребта качкодзьобого динозавра Hypacrosaurus stebingeri.

Caudipteryx заселяли Китай 125 мільйонів років тому

Отже, матеріалом для досліджень стала частина правої стегнової кістки невеличкого динозавра, схожого на павича, з довгим розкішним пір'ям на хвості. Його латинська назва - Caudipteryx, ареал проживання цього виду ящера знаходився на північному сході Китайської Народної Республіки 125 мільйонів років тому.

Цього разу вчені з Університету Лінь і Інституту палеонтології і палеоантропології хребетних в Китаї виділили клітини дистального суглобового хряща за допомогою процесу декальцинації та з використанням гематоксиліну - природного барвника, що одержується з ефірного екстракту кампешевого дерева.

Таким чином вдалося помітити фіолетовим кольором ядра клітин і ретельно дослідити окремі біомолекули та нитки хроматину у викопних зразках.

 Наступним кроком в дослідженнях науковців-палеонтологів та генетиків має бути пошук неушкоджених ДНК динозаврів. З огляду на проведене дослідження, вчені все більш впевнено заявляють, що така знахідка можлива. А отже, наближається той час, коли за допомогою вже традиційної операції секвенування знайдених ДНК вдасться відтворити вимерлих мільйони років тому доісторичних рептилій.

Схоже, сюжет фільму “Парк Юрського періоду” зовсім скоро перестане сприйматись як фантастика і стане звичайною буденністю в 21 столітті.

Читайте також:

  • Науковці встановили одну з причин масового пермського вимирання.

  • Вчені за допомогою генної інженерії збираються відродити мамонтів.

  • У Великій Британії знайшли прототип Стоунхенджа.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?