Вчені за допомогою генної інженерії збираються відродити мамонтів
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Вчені за допомогою генної інженерії збираються відродити мамонтів

Вчені за допомогою генної інженерії збираються відродити мамонтів
Джерело:  online.ua

Американські вчені за допомогою генної інженерії збираються відродити косматих мамонтів. Компанія Colossal вже зібрала для втілення цього проєкту 15 млн доларів від інвесторів.

Джерело: The New York Times.

Зазначимо, що вид мамут найвеличніший або косматий, шерстистий чи волохатий мамонт (Mammuthus primigenius) жив на території від Європи до Аляски, в тому числі України, у льодовиковий період. Палеонтологи знаходили велику кількість кісток мамутів на стоянках людини ранньої кам’яної доби, також вчені виявляли малюнки та фігурки мамутів, зроблені доісторичною людиною.

Очолює проєкт по відродженню доісторичних тварин біолог з Гарварду Джордж Черч. Уже 8 років він з невеликою групою дослідників працюють над цим питанням. У 2013 році Джордж Черч поставив собі за мету відродити вимерлий вид, переписавши гени живого родича.

Тоді науковці спробували реконструювати геноми вимерлих видів на основі фрагментів ДНК, вилучених зі скам’янілостей. Так вчені змогли точно визначити генетичні відмінності, які відрізняли стародавні види від їхніх сучасних родичів. Дослідники почали вивчати, як ці відмінності в ДНК впливали на відмінності в їхніх тілах.

Як будуть відроджувати мамонтів?

Дослідниця Еріона Гіссолі буде працювати над зміною ДНК слона. Команда вчених планує створити ембріон слона, геном якого буде модифікований під мамонта.

Аналізуючи геноми мамонтів, зібрані зі скам’янілостей, вчені склали список ключових відмінностей між мамутами та слонами. Вони врахували 60 генів, які, як показують їхні експерименти, є важливими відмінними рисами мамонтів.

Йдеться, зокрема, про густу шерсть, товстий шар жиру, який захищає від холоду, а також — висококупольний череп. Дослідники планують за кілька років створити ембріони слонів, схожих на мамонтів. А з часом сподіваються створити цілі популяції тварин.

Науковці збираються створити штучну матку мамонта, яку виростять зі стовбурових клітин. Colossal потрібно буде побудувати величезну штучну матку, яка зможе утримувати плід вагою близько 100 кг приблизно 2 роки.

Джордж Черч вважає, що відроджені косматі мамонти можуть допомогти навколишньому середовищу. Зараз в тундрі Сибіру та Північної Америки росте мох, але у часи мамонтів там були пасовища. Також тундра стрімко нагрівається, виділяючи вуглекислий газ. Мамути свого часу були своєрідними інженерами екосистеми. Вони берегли луки, розбиваючи мох, виламуючи дерева та забезпечуючи пасовища необхідним послідом.

Деякі експерти вважають, що наукові відкриття Colossal зможуть допомогти сучасним видам, які перебувають під загрозою зникнення.

Можливо, вдасться використати досягнення компанії Colossal для порятунку видів, яким загрожують хвороби, наділивши їх генами стійкості до патогену. Також науковці припускають можливість у майбутньому збагачувати тих чи інших тварин генами, які б допомогли краще переносити високі температури та посуху, спричинені зміною клімату.

Читайте також:

  • Вчені планують створювати штучне життя на основі блокчейн-технології.

  • Науковці назвали дві рушійні сили еволюції.

  • У Гарварді висунули нову теорію зникнення динозаврів.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?