У Гарварді висунули нову теорію зникнення динозаврів
Категорія
Технології
Дата публікації

У Гарварді висунули нову теорію зникнення динозаврів

У Гарварді висунули нову теорію зникнення динозаврів
Джерело:  online.ua

Група астрономів Гарвард-Смітсоновського інституту виступили з оновленою гіпотезою про масове вимирання, яке прийшлося на крейдовий період близько 66 мільйонів років тому. Саме у цей час, як відомо, на планеті майже повністю зникли динозаври. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Scientific Reports.

За даними науковців, причиною вимирання був не астероїд. Передбачається, що саме цей космічний “агресор” залишив після себе кратер Чиксулуб біля мексиканського узбережжя — його діаметр сягає 180 кілометрів, а первинна глибина близько 20 кілометрів.

У момент зіткнення з Землею 66 мільйонів років тому астероїд до 10 кілометрів діаметром міг розігнатися до 22 кілометрів на секунду. Падіння спровокувало викид енергії, який оцінюють у 100 тератонн у тротиловому еквіваленті. Для порівняння - найпотужнішим ядерним вибухом в історії людства стало випробування радянської “Цар-бомби” у 58 мегатонн.

Вчені припустили, що на нашу планету ж насправді впав не астероїд, а частина довгоперіодичної комети. Деякі з таких об’єктів можуть проникати у простір Сонячної системи з так званої Хмари Оорта, гіпотетичної області за орбітами найвіддаленіших планет. Утім, їх “відбиває” гравітація Юпітера, а тих, хто потрапляє до нас ближче, розриває приливні сили Сонця.

Так от саме уламок такої розірваної комети міг потрапити на Землю. Це могло статися, коли той під впливом гравітації повертався до Хмари Оорта.

Аналіз зразків з Чиксулубу вказують, що об’єкт походив з вуглецевих хондритів. Схожий склад мають лише 5% астероїдів між Юпітером і Марсом, які б могли впасти на нашу планету. Водночас довгоперіодичні комети складаються переважно саме з C-хондритов.

Астрономи вважають, що можна говорити про зіткнення таких комет із Землею приблизно раз на 250 чи 730 мільйонів років. Для повного оберту навколо Сонця їм необхідні 200 років.
Нові розрахунки оновили попередні оцінки зіткнення, які виявилися такими, що ризики виглядають у 10 разів більше.

Як повідомляв ONLINE.UA, експерти в новому дослідженні оголосили, що динозаври у своєму різномаїтті могли б надалі царювати на планеті, якби не раптове вимирання. Кінцем їхньої епохи стало саме падіння метеориту. Раніше вважалося, що вимирання динозаврів було неминучим, падіння астероїду лише зумовило його терміни та стало однією з багатьох причин.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?