Падіння "Хрещатика": киянам загрожують невиплати зарплат і пенсій
Категорія
Економіка
Дата публікації

Падіння "Хрещатика": киянам загрожують невиплати зарплат і пенсій

Падіння "Хрещатика": киянам загрожують невиплати зарплат і пенсій
Джерело:  online.ua

Через фінансові проблеми банку "Хрещатик", в якому введена тимчасова адміністрація, киянам загрожують невиплати зарплат, пенсій та допомог і навіть зупинка комунальних підприємств. ONLINE.UA розбирався в ситуації.

У вівторок, 5 квітня,

Нацбанк визнав банк "Хрещатик" неплатоспроможним

і передав його Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО). «О 17.00-17.15 в банк зайшов тимчасовий адміністратор, і почалася стандартна процедура: були заблоковані операційні системи, сервери, каси. Протягом тижня ми отримаємо від тимчасового адміністратора повний звіт, які кошти є у цього банку, які повинні були бути і яким чином їх з банку вивели», - повідомив журналістам директор-розпорядник Фонду Андрій Оленчик. За його словами, станом на 1 березня ФГВФО отримав дані про те, що активи банку «Хрещатик» складають 11,3 млрд грн, вклади фізосіб - 4,5 млрд грн (з них 2,8 млрд грн - гарантовані виплати, які покриваються сумами в розмірі до 200 тисяч гривень), а юросіб - 2,9 млрд грн.


«Підозрюємо, що саме остання цифра найбільше змінилася за останні кілька діб і, можливо, навіть за останню ніч. Це і зумовило таке оперативне прийняття НБУ рішення про введення в банк тимчасової адміністрації», - повідомив Оленчик.


У Фонді заявили, що розуміють, наскільки болючим це рішення буде для багатьох жителів столиці. Адже серед клієнтів банку - велика кількість комунальних підприємств, які обслуговують потреби киян. «Не виключено, що завтра ці підприємства не зможуть отримати свої гроші, розміщені на рахунках цього банку, і зупиняться», - припускає один з опитаних ONLINE.UA банкірів, який попросив не називати його. Крім того, в банку «Хрещатик» відкрито багато зарплатних проектів і рахунків для виплат соціальної допомоги, оскільки він вважався «міським»: Київська міська держадміністрація є мажоритарним акціонером банку (25% акцій). Тому багато киян в найближчі дні можуть зіткнутися з невиплатами зарплат, пенсій та допомог з вини банку.


Андрій Оленчик повідомив журналістам, що протягом 20 робочих днів тимчасовий адміністратор постарається почати виплати клієнтам-фізособам банку, в першу чергу - пенсій і допомог. Він визнав, що для цього, швидше за все, доведеться вдатися до нестандартних рішень, з якими раніше Фонд ніколи не стикався. «Поки не можу сказати, що це будуть за рішення, але в рамках закону», - заявив він.


Другим головним завданням тимчасової адміністрації банку «Хрещатик», після організації процедури виплат, Оленчик назвав інвентаризацію активів: «У подібних ситуаціях основні метаморфози відбуваються саме з активами в зв'язку з діями акціонерів. Тому будемо шукати акціонерів з великим ентузіазмом, а також із залученням правоохоронних органів».


Але у випадку з «Хрещатиком» мова йде не тільки про дії, а й про бездіяльність акціонерів. Згідно з протоколом зборів акціонерів банку від 18 березня поточного року, на якому вони затвердили програму капіталізації фінустанови, за результатами стрес-тестування банку необхідна докапіталізація, в тому числі станом на 1 травня 2016 року - на 600 млн грн, станом на 1 жовтня 2016 року - на 400 млн грн і на 1 червня 2017 року - на 250 млн грн. Але з усіх акціонерів «Хрещатика» тільки КМДА наприкінці 2015 року прийняла рішення щодо докапіталізації банку на 150 млн грн.


Утім, на практиці вона так і не була здійснена. За словами представника столичної влади, це пов'язано з тим, що інші акціонери свої обіцянки щодо докапіталізації не виконали. Крім КМДА, мажоритарними акціонерами банку «Хрещатик» є бізнесмени Андрій Іванов (37,44%), Микола Солдатенко (24,24%). Неофіційно основним власником банку називають великого українського бізнесмена, власника «Київської інвестиційної групи» Василя Хмельницького.


«Проблеми з ліквідністю у цього банку виникли давно, кілька років тому. Тому ситуація була очікуваною, і питання було не в тому, що банк не зможе платити клієнтам, а в тому, коли це станеться», - говорить директор КУА "Фінекс-Капітал" Ігор Когут. Але, за його словами, якщо НБУ вирішить ліквідувати «Хрещатик», це стане великим ударом для міста. В тому числі для КМДА. Адже репутація адміністрації як мажоритарного акціонера неплатоспроможного банку тепер зіпсована, і в найближчі роки міська влада навряд чи зможе володіти будь-якими банківськими активами.


Крім того, у Фонді не змогли відповісти, як планують вчинити стосовно власності, що належить КМДА - чи буде вона арештована для виконання зобов'язань перед вкладниками банку. «Поки що потрібно думати не про київську владу, а про термінові дії, що забезпечують виплати пенсій та соціальних допомог, - заявив Оленчик. За його словами, Фонд і НБУ постараються протягом місяця знайти нового інвестора для банку «Хрещатик», якщо не вдасться - банк буде ліквідований.


Тетяна Павлюченко

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?