Пандемія коронавірусу може спровокувати нову епідемію
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Пандемія коронавірусу може спровокувати нову епідемію

Пандемія коронавірусу може спровокувати нову епідемію
Джерело:  online.ua

ВООЗ та Центри з контролю та профілактики захворювань США (CDC) ніколи не приховували, що саме пандемія коронавірусу завдала потужного удару не тільки по плановій медичній допомозі, а й по рутинній вакцинації дітей та дорослих. Саме через це світ може зіткнутися з новою серйозною проблемою, оскільки колективний імунітет проти кору став невпинно знижуватися.

Джерело: ВООЗ

Пандемія коронавірусу зриває вакцинацію проти кору

Згідно з даними ВООЗ, протягом минулого року понад 22 мільйони немовлят не отримали першої дози вакцини проти кору – що важливо розуміти, це на 3 мільйони більше, ніж у 2019 році.

Окрім того, наголошується, що другий компонент вакцини отримали лише 70% дітей, тоді як для формування колективного імунітету потрібно щонайменше 95% щеплених. За словами експертів, це наймасштабніший ріст кількості нещеплених від кору дітей за два десятиліття, який може спровокувати нову епідемію.

"При тому, що в перший рік пандемії у світі було зареєстровано на 80% менше випадків кору у порівнянні з 2019 роком, епідеміологічне спостереження за цим захворюванням дуже ослабло. Зокрема, торік у лабораторії у всьому світі було спрямовано найменшу кількість зразків для проведення аналізів за десять років. Великі спалахи кору сталися у 26 країнах, і на них у 2020 році припало 84% усіх зареєстрованих випадків", - йдеться в повідомленні.

У ВООЗ також звертають увагу на те, що 24 заплановані кампанії вакцинацію довелося скасувати саме через пандемію COVID-19, в результаті чого понад 93 мільйони людей опинилися під загрозою захворювання кору.

Представники ВООЗ закликають органи охорони здоров'я всіх країн зробити все можливе, щоб відновити колишні обсяги рутинної вакцинації від кору, щоб закрити прогалини колективного імунітету. За їхніми словами, це потрібно зробити до повного відкриття кордонів між країнами та зняття обмежень, пов'язаних із пересуванням людей.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?