Папа Римський виступив з новою неоднозначною заявою про війну в Україні
Категорія
Політика
Дата публікації

Папа Римський виступив з новою неоднозначною заявою про війну в Україні

Папа Римський виступив з новою неоднозначною заявою про війну в Україні
Джерело:  online.ua

Папа Римський Франциск виступив з новою неоднозначною заявою про війну в Україні. На його думку, ця війна вигідна виробникам зброї.

Джерело: Reuters

Папа Римський Франциск зробив заяву про війну в Україні

Папа Римський припустив, що деякі країни "грають в ігри" з Україною: спочатку надають зброю, а потім розглядають можливість "відмови від своїх зобов’язань".

Водночас Франциск не акцентував, що війна вигідна насамперед країні-агресору Росії, яка її і розв’язала. Як передає Reuters, свої коментарі він зробив на борту літака, повертаючись із поїздки до французького портового міста Марсель.

Під час інтерв’ю у понтифіка поцікавилися, чи засмучений він тим, що його "спроби встановити мир" не увінчалися успіхом. Адже він направляв свого посланника – італійського кардинала Маттео Зуппі – до Києва, Москви, Вашингтона та Пекіна, аби той зустрівся з тамтешніми лідерами.

Франциск спершу відповів, мовляв, відчуває "деяке розчарування", а потім зробив неоднозначну заяву.

Мені здається, що інтереси в цій війні не тільки пов'язані з українсько-російською проблемою, а з продажем зброї, торгівлею нею. Ми не повинні грати в ігри з мученицькою смертю цього народу, – висловився Папа Римський.

Він заявив, що світ має допомогти українцям "вирішити речі". Бо, за його спостереженнями, деякі країни, які називали себе партнерами, сьогодні рухаються назад і "не хочуть давати Україні зброю".

Починається процес, в якому мучеником безумовно, буде український народ, і це неприємно, – заначив понтифік.

Після розмови з ним журналісти звернулися до речника Ватикану Маттео Бруні, аби той роз’яснив, що саме мав на увазі Франциск.

То був роздум про наслідки збройової промисловості: Папа, парадоксально, казав, що ті, хто торгує зброєю, ніколи не платять за наслідки свого вибору, а залишають їх платити людям, як-от українцям, які мають загинути мученицькою смертю, – пояснив Бруні.

Reuters наголошує, що Франциск засудив міжнародну торгівлю зброєю в цілому, але ще торік він заявляв, що для країн є морально законним постачати зброю в Україну, щоб допомогти їй захиститися від російської агресії.

Скандал з папою Римським і католицькою молоддю Росії

Папа Римський Франциск під час телемосту з російською молоддю 25 серпня висловив захоплення "великою Росією" та закликав громадян цієї держави-терориста "ніколи не відмовлятися від (своєї) спадщини".

Ви – спадкоємці великої Росії: великої Росії святих, правителів, великої Росії Петра I, Катерини II, тієї імперії – величної, освіченої, великої культури та великої людяності. Ніколи не відмовляйтеся від цієї спадщини, – заявив понтифік.

У відповідь речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко зазначив, що саме такою "імперіалістичною пропагандою", "духовними скрепами" і "потребою" в порятунку "великої матінки Росії" сьогодні Кремль виправдовує вбивства тисяч українців та українок і знищення сотень українських міст і сіл.

Слова Франциска також викликали обурення в УГКЦ, там попросили виважених пояснень такої позиції.

Папське Представництво спершу запевняло, що висловлювання Франциска стали наслідком "неправильної інтерпретації ЗМІ". Але сам він згодом визнав, що його слова "були невдалими".

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?