Партія Шольца зазнала нищівної поразки на виборах у Берліні
Категорія
Україна
Дата публікації

Партія Шольца зазнала нищівної поразки на виборах у Берліні

Партія Шольца зазнала нищівної поразки на виборах у Берліні
Джерело:  online.ua

Опозиційна партія Християнсько-демократичний союз (ХДС) здобула перемогу на перевиборах до земельного парламенту Берліна. Соціал-демократи із партії німецького лідера Олафа Шольца і чинного мера столиці Франциски Гіффай зазнали нищівної поразки.

Джерело: ARD

Що відомо про нові вибори у Берліні

Влада ФРН була вимушена провести повторні вибори замість голосування, яке відбулося у вересні 2021 року, коли вибори проходили паралельно з федеральними.

Тоді були проблеми у виборчому процесі, зокрема, були відсутні бюлетені. Конституційний суд землі Берлін визнав вибори недійсними та зобов’язав їх повторити. Нічого подібного в Німеччині на державному рівні ще не було. Після голосування у неділю вперше за понад 20 років ХДС виграв у соціал-демократів і став найсильнішою політичною силою на земельних виборах у Берліні, - йдеться в повідомленні.

Команда Шольца програла на виборах у Берліні

Згідно з оновленими даними, під час повторних виборів до Палати представників ХДС на чолі з головним кандидатом Каєм Вегнером отримає, згідно з прогнозом, 27,5%. Порівняно з виборами 2021 року ХДС суттєво набрав підтримки – тоді він посів третє місце з 18%.

Окрім того, наголошується, що політична сила СДПН мера Франциски Гіффай має лише 18,5%. Таким чином вона побила свій негативний рекорд у 21,4% 2021 року.

"Зелені", які правлять у Берліні спільно з соціал-демократами, борються зі своїми союзниками за друге місце і отримують 18,5%, що приблизно відповідає рівню 2021 року. "Ліві" мають 12,5%, "Альтернатива для Німеччини" - 9,0%. "Вільні демократи" можуть залишитись за бортом земельного парламенту, прогноз дає їм 4,5%, - пише видання.

Наразі вкрай складно відповісти на запитання, хто в майбутньому очолить владу в Берліні і в якій конфігурації.

Це непросто спрогнозувати, оскільки для переможця виборів – ХДС – буде важко сформувати коаліцію.

Попри те, що соціал-демократи Гіффай зазнали нищівної поразки, математично вони разом із "Зеленими" та "Лівими" можуть сподіватися на більшість.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?