Партнери Ілона Маска зацікавилися українським космічним апаратом
Категорія
Технології
Дата публікації

Партнери Ілона Маска зацікавилися українським космічним апаратом

Партнери Ілона Маска зацікавилися українським космічним апаратом
Джерело:  online.ua

Українські інженери з Харкова розробили та випробовують перший вітчизняний іонно-плазмовий двигун. За їхніми словами, апарат може керувати супутниками та кораблями поза земною орбітою. Окрім того, наголошується, що він потужніший за світові аналоги: у цього апарату вистачить сил на подорож із Землі на Венеру та назад, додому. Двигун виготовили науковці і інженери Харківського авіаційного інституту та підприємства FED. Робота над унікальною розробкою тривала аж 2 роки. Про це інформує ONLINE.UA з посиланням на "24 канал".

Як стверджують інженери, іонно-плазмовий двигун почали випробовувати у барокамері.

"Основна риса цього двигуна – дуже висока швидкість цих частинок. Вона досягає 130 кілометрів в секунду", – розповів один із вчених.

За словами інженерів, вітчизняні іонно-плазмові двигуни на 25% кращі за світові аналоги за кількома параметрами. З їхньою потужністю наразі ніхто не може зрівнятися. Що важливо розуміти, цей двигун, який важить лише 2,5 кілограма, може рухати 12 тонний космічний апарат. Також двигун є економнішим, адже здатен працювати 17 років на 50 кілограмах палива.

Український двигун випробовують у барокамері / Скриншот відео

"Наш двигун однозначно має ресурс приблизно в 2 рази вище, ніж будь-який інший існуючий. В космосі, без застосування цих двигунів майбутнє просто неможливе", – пояснив керівник випробувальної лабораторії Андрій Лоян.

Українські науковці розраховують, що їхню унікальну розробку будуть використовувати для польоту між планетами. Вони запевняють, що потужності українського двигуна вистачить на політ і повернення супутника чи міжпланетного корабля назад. Варто звернути увагу на те, що українською розробкою вже зацікавилися партнери американського винахідника Ілона Маска, а також КНР, Туреччина та ФРН. Українці також пропонують свій винахід для позаземного екопроєкту.

"Японська компанія Mitsubishi оголосила про проєкт створення, ну, скажімо так, прибиральника космічного сміття. Тобто, це космічний трактор, котрий буде рухатися з орбіти на орбіту і збирати сміття", – заявив очільник правління акціонерного товариства FED Віктор Попов.

 Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Ілон Маск оголосив конкурс й  пообіцяв 100 млн доларів переможцю.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?