Патріарх Варфоломій роз’яснив, чи справді ПЦУ – самостійна церква
Категорія
Світ
Дата публікації

Патріарх Варфоломій роз’яснив, чи справді ПЦУ – самостійна церква

Патріарх Варфоломій роз’яснив, чи справді ПЦУ – самостійна церква
Джерело:  ТСН

Вселенський патріарх Варфоломій запевнив, що Православна церква України має повну самостійність. Вселенський патріархат допомагає ПЦУ лише у формальному статусі, як церква-мати. Про це Варфоломій розповів у вчорашньому інтерв’ю « ТСН Тиждень », інформує ONLINE.UA.

За словами Вселенського патріарха, українці до нього неодноразово зверталися з проханням надати незалежність від РПЦ.

«Наш попередник Діонісій IV надав Московському патріарху лише право призначати митрополита Київського, обраного радою духівництва та мирян. Однак за Вселенським патріархом залишався привілей згадуватися першим на Святій літургії як його духовний голова. Проте ця умова швидко забулася. І Москва згодом, по суті, використала сповна, повністю перепідпорядкувавши у своє управління українську церкву, на що не мала права. Уже в незалежній Україні Російська церква через свій екзархат УПЦ МП постійно нав’язувала та нав’язує проросійську політику Кремля», – розповів Варфоломій.

Рішення про надання автокефалії приймалося з урахуванням не тільки прохання з боку керівництва країни, але також і того, що Україною керує церква (УПЦ МП), яка хоче нав’язати разом з іншими речами і позацерковні чинники.

«Повторюємо, це сталося не тому, що Україна є незалежною державою, а тому, що велика частина народу зазнавала зовнішнього тиску», – наголосив Вселенський патріарх.

Варфоломій зазначив, що українська автокефалія нічим не відрізняється від багатьох автокефалій інших помісних церков. Вселенський патріарх сподівається, що всі помісні церкви рано чи пізно визнають незалежність ПЦУ, при цьому з них буде братська сестра-церква – Елладська православна церква.

Нагадаємо, що кілька днів тому глава ПЦУ митрополит Єпіфаній звернувся до українців з приводу участі у найближчих парламентських виборах.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?