Пентагон відмовився називати Росію ворогом
Категорія
Світ
Дата публікації

Пентагон відмовився називати Росію ворогом

Пентагон відмовився називати Росію ворогом
Джерело:  online.ua

У Пентагоні не вважають Росію ворогом США і НАТО, хоча ще кілька місяців тому в оборонному американському відомстві заявляли, що Росія становить загрозу для всіх членів Альянсу і використовує військову силу для досягнення своїх цілей, чим дестабілізує весь світ.

Джерело: сайт Міноборони США

Офіційний представник Пентагону Джон Кірбі, відповідаючи на питання журналіста про спільні навчання Росії і Сербії, озвучив несподівану позицію. Він не бачить проблеми в тому, що Сербія - учасниця програми НАТО "Партерство заради миру", яка як раз створювалася дя боротьби з російською агресією - проводить навчання з агресором. Кірбі підкреслив, що Сербія і Росія як суверенні держави мають право самі визначатися зі своїми навчаннями і двосторонніми відносинами.

"Ніхто не вішає ярлик "ворог" на Росію, це ви зробили, але це не те визначення, яке б ми використовували щодо Росії", - додав Кірбі.

Росія вважає США недружньою країною

Поки Пентагон підбирає "коректні" визначення для Росії, офіційна Москва внесла США в список недружніх країн. Зокрема, це означає скорочення американської дипмісії в Росії.

В ЄС вважають список недружніх країн Росії черговим кроком до ескалації, який підриває дипломатичні відносини. Але в США вирішили знизити градус в загостренні відносин перед майбутньою зустріччю президентів США і Росії Джо Байдена і Володимира Путіна, яка відбудеться 16 червня в Женеві.

Генконсульства США вже закрилися в Росії

На сьогоднішній день єдиним дипломатичним представництвом США в Росії залишилося тільки посольство в Москві. Однак і там вже оголосили, що припиняють видавати візи росіянам за винятком екстрених випадків. Причиною названо указ президента РФ Володимира Путіна, яким він заборонив посольствам і консульствам "недружніх" країн наймати на роботу людей, що знаходяться на російській території.

Візу росіяни зможуть отримати лише в екстрених випадках - коли мова йде про питання життя і смерті. Посольство оголосило, що сконцентрується на екстрених послугах для громадян США. Крім того, американським громадянам, що живуть в Росії, рекомендували покинути країну до 15 червня, якщо у них закінчуються візи.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?