Пентагон занижував кількість жертв від авіаударів США – NYТ
Категорія
Світ
Дата публікації

Пентагон занижував кількість жертв від авіаударів США – NYТ

Пентагон занижував кількість жертв від авіаударів США – NYТ
Джерело:  online.ua

Військовослужбовці США доволі часто неправильно оцінювали обстановку в населених пунктах Іраку, Сирії та Афганістану перед нанесенням смертоносних авіаударів. Кількість жертв серед цивільного населення була значно більшою, ніж та, яку в офіційних даних вказував Пентагон, повідомлять розслідувачі The New York Times.

Джерело:  NYT

Аналізуючи близько півтори тисячі прихованих документів Міноборони США, журналісти дійшли до висновку, що з 2014 року американські повітряні сили ведуть глибоко недосконалу війну через поспішні і неточні прицілювання, неточні дані розвідки. Це призводить до  загибелі тисяч мирних жителів, багато з яких-діти, йдеться у матеріалі. Кількість смертей серед цивільного населення значно занижена.

За підрахунками військових, 1417 мирних жителів загинули в результаті авіаударів при боротьбі з угрупованням ІДІЛ в Іраку і Сирії. З 2018 року в Афганістані в результаті повітряних операцій США загинуло не менше 188 мирних жителів.

Сотні смертей не врахували

При цьому проведений газетою аналіз документів показав, що сотні смертей не були враховані. Так, лише по 12% усіх ударів, за яких могли загинути мирні жителі, було рекомендовано провести повноцінне розслідування, і найчастіше за перевірки відповідало командування, яке санкціонувало удар.

При цьому, значну частину розглядів припинили через неповні свідчення. Також, за даними газети, лише «менш ніж у десяти» випадків наявними були факти компенсацій з боку США.

Нагадаємо, щонайменше в лютому Військово-повітряні сили США завдали авіаудар по Сирії. За словами речника Пентагону Джона Кірбі, ці удари були виконанням наказу президента Джо Байдена. Тоді американці знищили об’єкти Хезболи, підтримуваної урядом Ірану. Кірбі тоді стверджував, що дії Пентагону є паралельним заходом поряд із дипломатичними спробами і спрямовані на "деескалацію загальної ситуації на сході Сирії і в Іраку”.

Найбільша кількість біженців з часів Другої світової 

Внаслідок війни в Сирії загинули майже пів мільйона людей, а 12 мільйонів змушені були стати біженцями. Половина з них стали переселенцями всередині країни, інші 6 мільйонів шукають кращого життя за її межами.

Частково, міграційна криза в Європі також спричинена неспокійною ситуацією в цій близькосхідній країні. Але варто додати, що на європейський континент перебрався лише один мільйон людей, інші п'ять прийняли сусідні Туреччина, Ліван, Йорданія. За даними соціологів, це найбільша кількість біженців з часів Другої світової війни. Зараз понад 90% живуть за межею бідності.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?