Переговори з ОРДЛО: у Зеленського уточнили, з ким будуть домовлятися по Донбасу
Категорія
Політика
Дата публікації

Переговори з ОРДЛО: у Зеленського уточнили, з ким будуть домовлятися по Донбасу

Переговори з ОРДЛО: у Зеленського уточнили, з ким будуть домовлятися по Донбасу
Джерело:  online.ua

Документ про створення Консультаційної ради з ОРДЛО в політичній підгрупі ТКГ по Донбасом поки є лише декларативним, а не остаточним. Його можуть затвердити 25 березня на наступній зустрічі в Мінську. Київ не збирається сідати за стіл переговорів з бойовиками, брати участь у Раді будуть мешканці окупованого Донбасу, які не брали в руки зброю. Про це заявив глава Офісу президента Андрій Єрмак в ефірі українського телеканалу, передає ONLINE.UA.

"Хочу підкреслити з повною відповідальністю, що ніяких кроків, які б сьогодні створювали правове поле для представників так званих ОРДЛО і їх визнання, не існує. Ні про які прямі переговори і мова не йде. Україна не збирається встановлювати діалог з бойовиками. Україна прагне до діалогу з людьми, які не брали в руки зброю", - уточнив Єрмак.

Єрмак нагадав, що сторони конфлікту, які представлені сьогодні в ТКГ, не змінилися - це Україна і Росія, і між ними є ОБСЄ. Керівник Офісу українського лідера додав, що на сьогоднішній день єдиним документом з урегулювання конфлікту на Донбасі є Мінські домовленості, в яких є чітка умова - Україна повинна погодити три документа нових законодавчих актів з представниками окупованих територій.

"Там так написано. Протягом 6 років єдиними представниками територій, які не є учасниками ТКГ, але присутні, були люди з так званих "ЛНР" і "ДНР", з якими ми, як влада, говорити не збиралися і не збираємося. Тому що вони не визнані навіть Росією. Українські громадяни, які вимушено проживають на території, яка не контролюється урядом, зовсім на сьогодні позбавлені права мати свій голос і висловлювати свою позицію з цих питань ...", - сказав глава ОП.

У зв'язку з цим, зазначив Єрмак, і було вирішено створити платформу, в рамках якої громадяни, які проживають на контрольованій території і не контрольованій території можуть спілкуватися з приводу питань, які узгоджені в пакеті Мінських домовленостей. Механізм, по якому будуть відбирати представників платформи від контрольованої і неконтрольованої території України, ще розробляється.

Слід зазначити, що рішення України створити Консультаційну раду з ОРДЛО викликало протестну реакцію в парламенті. Деякі народні обранці з президентської фракції "Слуга народу" виступили проти її створення і звернулися до глави держави Володимира Зеленського з проханням не допустити реалізацію оприлюднених рішень по створенню консультативної групи з путінськими бойовиками.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що бойовики ОРДЛО розцінили створення консультативної ради "як згоду Києва почати прямий діалог з так званою "владою" Донбасу". Представник РФ Козак також заявив, що новий "механізм врегулювання" на Донбасі передбачає створення "переговорного майданчику за участю країн нормандського формату і сторін конфлікту", натякнувши на те, що українська влада нібито "вирішила сісти за стіл переговорів з бойовиками". У Кремлі привітали ці домовленості.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?