Під вибори президента. Російська влада хоче націоналізувати "Яндекс" – ISW
Категорія
Україна
Дата публікації

Під вибори президента. Російська влада хоче націоналізувати "Яндекс" – ISW

Під вибори президента. Російська влада хоче націоналізувати "Яндекс" – ISW
Джерело:  online.ua

Російська влада хоче націоналізувати Яндекс перед виборами президента. Компанію змушують продати зарубіжні активи.

Джерело: ISW

Російська влада хоче націоналізувати Яндекс 

Кремль, cкоріше за все, намагається націоналізувати російського інтернет-гіганта Яндекс. Це підсилить контроль влади над російським інформаційним простором під час підготовки до виборів президента Росії в 2024 році.

Про це йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни.

За словами аналітиків, "Яндекс", ймовірно намагався балансувати між російською владою та своїми іноземними керівними органами, але тепер, схоже, програє боротьбу.

Схоже, Кремль змушує "Яндекс" продати міжнародні дочірні компанії або дистанціюватися від них, зокрема сервіс екскурсій Yango Israel, щоб відповідати суворим російським законам про розкриття даних, які вимагають від "Яндекса" передавати всі дані користувачів, а не лише дані користувачів у Росії, ФСБ, — йдеться у звіті.

Раніше російський уряд оштрафував "Яндекс" за недотримання цього закону, попри заяви компанії про те, що вона не може надати запитані дані.

Оштрафували й гендиректора "Яндекса" Артема Савіновського за невиконання компанією законів про цензуру.

В ISW припускають, що російська влада намагалася змусити "Яндекс" дотримуватися російських законів про цензуру у всьому світі, щоб підірвати його глобальні операції та базу користувачів.

Представники "Яндекса" раніше заявляли, що компанія прагне дотримуватись законів у кожній країні, де працює.

Деякі російські інсайдерські джерела припустили, що радник з корпоративного розвитку "Яндекса" Олексій Кудрін намагався перетворити "Яндекс" на національну приватну компанію, яку контролюватиме особистий банкір Путіна Юрій Ковальчук, — йдеться у звіті.

Засновник і колишній гендиректор "Яндекса" Аркадій Волож публічно засудив вторгнення в Україну 10 серпня.

Агентство Reuters повідомило, що його джерела в "Яндексі" побоюються "відтоку мізків", якщо Кремль націоналізує компанію, оскільки багато співробітників "Яндекса" покинули Росію після повномасштабного вторгнення в Україну в лютому 2022 року.

Що відомо про компанію Яндекс

"Яндекс" — заблокована в Україні російська ІТ-компанія, що володіє однойменною пошуковою системою та інтернет-порталом.

Пошукову систему запущено 23 вересня 1997 року.

Пріоритетним напрямком компанії є розробка пошукового механізму, станом на 2020 рік "Яндекс" мав понад 80 сервісів.

Офіс компанії продовжує працювати в тимчасово окупованому РФ Сімферополі.

16 травня 2017 року РНБО заблокував роботу компанії в Україні в рамках санкцій України проти Росії за анексію Криму і війну на Донбасі, також це було зроблено для забезпечення інформаційної безпеки України.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?