Під загрозою тюлені і пінгвіни. Південна Георгія опинилася на межі катастрофи через гігантський айсберг
Категорія
Світ
Дата публікації

Під загрозою тюлені і пінгвіни. Південна Георгія опинилася на межі катастрофи через гігантський айсберг

Під загрозою тюлені і пінгвіни. Південна Георгія опинилася на межі катастрофи через гігантський айсберг
Джерело:  online.ua

На британській острівній території Південна Георгія може виникнути масштабна екологічна катастрофа через наближення найбільшого айсбера в світі. Масивний льодовик, який відколовся в 2017 році від антарктичного шельфового льодовика Ларсена, стрімко наближається до Південної Георгії і якщо він зіткнеться з острівною територією, то може застрягти там на 10 років. Експерти з Британської антарктичної служби (BAS) вважають, що всі істоти, що живуть на морському дні, будуть знищені, а наземні тварини залишаться без їжі, так як всі звичайні маршрути годування тварин можуть бути заблоковані айсбергом. А це означає, що цілі популяції пінгвінів, тюленів і інших видів місцевої фауни можуть померти від голоду. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на La Vanguardia.

В даний час A68a виглядає як рука з вказівним пальцем і зараз лише кілька сотень кілометрів відділяють його від Південної Георгії. Площа айсберга складає близько 4,2 тисячі кв. км (це сумарна площа п'яти столиць України), а важить крижина сотні мільярдів тонн. Але вона відносно тонка (підводна частина айбсерга становить близько 200 м), а це означає, що крижана брила реально може підпливти прямо до узбережжя Південної Георгії перед тим, як сісти на мілину.

"Айсберг має величезне значення для того, де наземні хижаки можуть добувати корм. Коли ви говорите про пінгвінів і тюленях в період, який для них дійсно важливий - під час вирощування дитинчат і пташенят, - дійсно має значення реальна відстань, яку їм доводиться долати, щоб знайти їжу (рибу і криль). Якщо їм доводиться це робити великий обхідний шлях, це означає, що вони не встигнуть вчасно повернутися до своїх дитинчат ", - пояснили проблему в Британській антарктичній службі.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що від відомого льодовика в Антарктиді відколовся гігантський айсберг. Площа крижаної брили, яка відкололася від льодовика, в п'ять разів більша за Манхеттен - вона становить 115 миль. У звичних нам одиницях виміру розмір айсберга дорівнює 300 квадратних кілометрів. Для порівняння, площа Запоріжжя становить 278 квадратних кілометрів, а Харкова - 350.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?