Підрив Каховської ГЕС: хто причетний до вибуху, реакція світу та наслідки теракту
Категорія
Україна
Дата публікації

Підрив Каховської ГЕС: хто причетний до вибуху, реакція світу та наслідки теракту

Підрив Каховської ГЕС: хто причетний до вибуху, реакція світу та наслідки теракту
Джерело:  online.ua

Вніч на 6 червня терористична армія РФ підірвала Каховську ГЕС і спровокувала масштабне підтоплення на Херсонщині. Чому кремлівські терористи вдались до підриву ГЕС і які це матиме наслідки розбирались журналісти Online.ua.

Джерело: ютуб-канал Online.ua

Що відомо про причини підриву російськими воєнними злочинцями Каховської ГЕС 

Російські військові злочинці свято увірували в те, що зробили все майстерно, однак дуже швидко зрозуміли, що встрягли у справжню халепу.

Наразі кремлівські пропагандисти намагаються пом'якшити ситуацію в російському інформаційному просторі.

Але вже через кілька годин пропагандисти кардинально змінили риторику.

Під загрозою затоплення опинились населені пункти на правобережних, окупованих росіянами територіях Херсонщини.

Також під загрозою затоплення частково опинилось місто Херсон.

За інформацією МВС України, більше 80 населених пунктів перебувають у зоні затоплення.

У соцмережах почали стрімко поширюватись відео панічного порятунку людей від раптової повені.

Україна та світ засудили черговий теракт російської армії.

Які прогнози роблять спеціалісти 

За інформацією Мінагрополітики та продовольства, підрив Каховської ГЕС і знищення водосховища може призвести до того, що вже в наступному році поля на півдні України перетворятся на пустелі.

За попередніми оцінками міністерства, внаслідок терористичного акту РФ на Каховській ГЕС, в Херсонській області може бути затоплено орієнтовно 10 тисяч га сільськогосподарських земель лише на правому березі. На лівому ж в декілька раз більше.

Детальна інформація буде відома найближчими днями, після аналізу інформації та знімків про розмір затоплення, - зазначають аналітики відомства.

Техногенна катастрофа зупинить водопостачання 31 системи зрошення полів Дніпропетровської, Херсонської та Запорізької областей.

У 2021 році ці системи забезпечували зрошення на 584 тис гектарів, з яких загалом збирали близько 4 млн тонн зернових і олійних культур на суму близько 1,5 млрд доларів.

У 2023 році на правому березі Дніпра працюють лише 13 зрошувальних систем.

Терористичний акт на Каховській ГЕС фактично залишив без джерела води 94% зрошувальних систем в Херсонській, 74% - в Запорізькій та 30% - в Дніпропетровській областях.

Знищення Каховської ГЕС призведе до того, що поля на півдні України вже наступного року можуть перетворитися на пустелі. Без Каховського водосховища постраждають не лише аграрії та водокористувачі, а й джерела питного водопостачання населених пунктів, - підкреслюють представники Мінагрополітики.

Негативні наслідки знищення Каховської ГЕС також будуть і для рибного господарства. Вже фіксується загибель риб, як молоді, так і дорослих особин.

Щойно закінчився період нересту і внаслідок падіння рівня води ікра висохне на змілілих ділянках, - підкреслюють у відомстві.

Окрім того, винесена з потоком води фауна водосховища у заплави, що утворилися нижче греблі Каховської ГЕС, також загине. Оскільки надалі при зниженні "повеневої" хвилі, ці біоресурси опиняться на суходолі.

Ще однією проблемою стане потрапляння і загибель прісноводної риби та інших біоресурсів у солоні води Чорного моря. Своєю чергою і чорноморська фауна від масивного напливу прісної води також може загинути.

Внаслідок знищення Каховської ГЕС збитки для рибної галузі від загибелі лише дорослих особин можуть сягнути 95 тисяч тонн або близько 4 млрд гривень. Всього, за попередніми розрахунками, збитки від загибелі усіх біоресурсів складуть до 10,5 млрд гривень.

Негативні наслідки спустошення водних біоресурсів будуть прослідковуватись протягом кількох років поспіль, навіть при заповненні ложа Каховського водосховища найближчим часом. Оскільки поновлення кількісного та якісного складу популяцій риб, відновлення донних ценозів кормової бази потребує багато часу.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?