Підрозділи прикордонників заявили про важкі бої на підступах до Бахмута
Категорія
Україна
Дата публікації

Підрозділи прикордонників заявили про важкі бої на підступах до Бахмута

Підрозділи прикордонників заявили про важкі бої на підступах до Бахмута
Джерело:  online.ua

Підрозділи військовослужбовців прикордонної служби України повідомили про 2 важкі бої на підступах до Бахмута, де окупаційна армія РФ не припиняє спроб наступу.

Джерело: Telegram-канал ДПСУ

Що відомо про ситуацію в районі Бахмуту на Донеччині 

Зазначається, що підрозділи прикордонників 2 січня провели 2 важкі бої з кремлівськими загарбниками під Бахмутом та у самому місті. Ворог зазнав втрат.

У ДПСУ підкреслили, що один бій відбувався у районі населеного пункту Підгородне та тривав понад 4 години, з 12:30 до 16:50.

Там група окупантів у складі 30 осіб штурмувала позиції українських військових. За попередньою інформацією, семеро ворожих солдатів убито, а ще дев'ять - поранено. При цьому в лавах ЗСУ втрат не було.

На іншій ділянці, в районі бахмутського звалища, українські прикордонники разом з бійцями ССО з 16:00 до 17:00 знищили два наглядові пункти окупантів. Внаслідок аеророзвідки ССО з'ясувалося, що п'ятьох окупантів було вбито, ще троє постраждали.

Однак на думку військово-політичного аналітика з групи "Інформаційний простір" Олександра Коваленка, звільнення всіх окупованих РФ територій України триватиме і після 2023 року.

Зокрема, аналітик припустив, що протягом найближчих кількох місяців цього року можуть бути звільнені території, захоплені армією РФ після 22 лютого минулого року.

На сьогоднішній день я дуже часто чую про звільнення України до літа 2023, до кінця 2023 і ще деякі варіації. Але при цьому я ще жодного разу не чув, а на чому саме, виходячи з дозволеної до обговорення у відкритих джерелах інформації і даних, базуються такі припущення? Так, російські війська несуть суттєві втрати, вичерпують ресурси, виснажуються і демілітаризуються з кожним днем, але є низка факторів які суттєво впливають на сценарії звільнення тимчасово окупованих територій України, в залежності від локації, - зазначив Коваленко.

За його словами, попри те, що наразі більшість людей схиляється до 5 окупованих РФ регіонів, насправді їх 7.

Лівобережна Херсонщина, частина Запорізької області, Луганщина (окупована в 2022 році), Луганщина (окупована з 2014 року), Донеччина (окупована в 2022 році), Донеччина (окупована з 2014 року) і ТОТ Криму. Саме так слід розглядати карту бойових дій, - зазначив Коваленко.

Експерт також зауважив, що у середньому, як продемонстрував минулий рік, підготовка до контрнаступу займає від 3 до 5 місяців.

Так, підготовка до звільнення Правобережної Херсонщини розпочалася у травні, а Харківщини – ще у червні.

Так, зараз ресурс РОВ виснажується, і ми можемо спрогнозувати, що середній період підготовки умов для контрнаступу може скласти 3 місяці. Давайте припустимо, що це саме так і розглянемо кожну локацію окремо з урахуванням сьогоднішніх умов. Найбільш комфортні умови для контрнаступу зараз на Луганщині (окупованій з 2022 року). Але відсутня низка факторів, які могли б значно стимулювати цей процес, наприклад, погодні умови, - підкреслив Коваленко.

Експерт зазначив, що водночас ще не сформовані до кінця умови для контрнаступу на окупованих територіях Запорізької області.

Експерт прогнозує, що "остаточний процес їх дозрівання" очікується в першому кварталі 2023 року.

Лівобережна Херсонщина залежить від Запорізької локації. А тому південний плацдарм в цілому може бути звільнений до літа 2023. Тобто, захоплені окупантами території України у 2022 році будуть повністю звільнені на рубежі весни-літа 2023. А потім вихід до кордонів територій окупованих з 2014 року, - припустив Коваленко.

Однак аналітик зазначив, що на окупованих з 2014 року територіях України на українських військових чекають більш потужні лінії оборони окупантів та злагоджені лінії постачання.

Це лінії оборони, що формувалися з 2014. Це більш ефективна логістика, забезпечення та управління підрозділами РОВ. Це безліч аспектів, які повинні будуть бути враховані при контрнаступі в цих районах, незалежно від ступеня виснаження армії російських окупантів. Таким чином, середньостатистичні 3-4 місяці для формування умов для контрнаступу в цих локаціях навіть якщо і будуть доречні, то явно вийдуть за межі 2023 року, - наголосив аналітик.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?