Підтримка України. Норвегія збільшить на 20% оборонний бюджет
Категорія
Світ
Дата публікації

Підтримка України. Норвегія збільшить на 20% оборонний бюджет

Норвегія продовжує допомагати Україні
Джерело:  BNN Breaking

Пропонований обороний бюджет у розмірі 10,2 мільярда доларів США на 2024 рік буде розподілено на три ключові напрями. Одни з них – підтримка України.

Норвегія допомагає Україні

Уряд Норвегії окреслив плани збільшити оборонний бюджет країни на 15 мільярдів крон (приблизно 1,7 мільярда доларів США), що на 20% більше поточного бюджету. У кошторисі враховано допомогу Україні.

Про це заявив прем'єр-міністр країни Йонас Гар Стьоре, передає BNN Breaking.

Пропонований бюджет у розмірі 90,8 мільярда крон (приблизно 10,2 мільярда доларів США) на 2024 рік буде розподілено на три ключові напрями: посилення можливостей оборонних сил, підтримка України та подальше зміцнення обороноздатності країни. На військову підтримку України пропонується спрямувати близько 7,5 млрд крон.

Державний бюджет на 2024 рік представлять у п'ятницю, 6 жовтня.

Збільшення оборонного бюджету розглядається як крок до нового довгострокового плану для сил оборони, завершення якого планується завершити у 2024 році. У рамках цього плану Норвегія оголосить про своє зобов’язання досягти 2% ВВП для інвестицій в оборону до 2026 року. Поточні витрати на оборону країни становитимуть трохи більше ніж 1,4% ВВП.

12 липня міністр оборони Норвегії Бйорн Арілд Грам на полях саміту НАТО у Вільнюсі заявив, що Норвегія передасть Україні дві системи NASAMS і тисячу безпілотників Black Hornet, які використовується для розвідки та ідентифікації цілей.

Норвегія надасть ще один пакет допомоги Україні

В уряді зазначили, що українські військові мають велику потребу в ракетах і боєприпасах для ППО, тому Норвегія готова підтримати Україну військовим обладнанням. Нині у Києві з офіційним візитом на День Незалежності перебуває прем'єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стере.

Україна в минулому отримувала значні пожертвування на ППО від західних країн, але потреба (залишається) значною. Норвегія продовжить підтримувати Україну в її боротьбі за захист від російських військ. Тому ми зараз передамо зенітні ракети. Це одне з найбільших на сьогодні норвезьких пожертвувань військової допомоги Україні, — зазначив прем'єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стере.

У столиці прем'єр наголосив, що Норвегія також надішле Україні обладнання для розмінування та допоможе забезпечити постачання газу та електроенергії, цитує Reuters.

Зокрема Норвегія передасть портативні комплекти для створення коридорів через мінні поля та обладнання, яке використовується для ремонту критичної інфраструктури.

Раніше Норвегія вже передавала Україні ракети для систем NASAMS і Mistral. Загалом у 2022 році Норвегія надала Україні допомогу на 10,7 млрд норвезьких крон (37,11 млрд грн), упродовж цього року — на 18,5 млрд норвезьких крон та до 2027 року запланувала виділити 75 мільярдів норвезьких крон.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?