Підвищення пенсій з 1 грудня. Як самотужки розрахувати суму виплат
Категорія
Економіка
Дата публікації

Підвищення пенсій з 1 грудня. Як самотужки розрахувати суму виплат

Підвищення пенсій з 1 грудня. Як самотужки розрахувати суму виплат
Джерело:  online.ua

Зважаючи на підвищення прожиткового мінімуму з 1 грудня, в Україні також зросте розмір мінімальної пенсії. Покращення фінансового становища пенсіонерів залежатиме від низки факторів, зокрема робочого стажу. Йдеться про збільшення на 80 гривень, мінімалка відтепер становитиме 1 934 гривні.

Джерело: ПФУ

Зміни до бюджету передбачають підвищення прожиткового мінімуму до 2 589 гривень. Що стосується пенсій, то в Пенсійному фонді зазначають, що зміниться розмір не тільки мінімалки, але і максимальний розмір. Його перерахують і сума на наступний рік становитиме 19 340 грн.

Розмір прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність – зросте на 80 гривень. Це є підставою для перерахунку тих складових пенсійних виплат, розмір яких залежить від прожиткового мінімуму.

Для кого зросте пенсія з 1 грудня:

  • пенсіонерів, що мають повний страховий стаж (для чоловіків – 35 років, для жінок – 30 років) – з 1 854 гривень до 1 934 гривні (на 80 гривень);

  • непрацюючих пенсіонерів, котрі старші 65 років за наявності повного страхового стажу (35 років для чоловіків та 30 років для жінок) – з 2 400 гривень до 2 600 гривень (на 200 гривень).

Інші категорії отримувачів пенсії

  • Мінімальний розмір пенсії у зв’язку з втратою годувальника на одного / двох / трьох і більше утриманців (100% прожиткового мінімуму) становитиме 1934,00 грн / 2320,80 грн / 2901,00 грн

  • Мінімальний розмір пенсійних виплат для учасників бойових дій (210% прожиткового мінімуму) становитиме 4061,40 грн

  • Підвищення учасникам бойових дій (25% прожиткового мінімуму) - 483,50 грн

  • Підвищення для осіб з інвалідністю внаслідок війни 1 групи / 2 групи / 3 групи (50% прожиткового мінімуму) - 967,00 грн / 773,60 грн / 580,20 грн.

Перерахунки пенсій здійснять автоматично, і додатково звертатися до Пенсійного фонду не потрібно.

Пенсійний калькулятор 

Відомство водночас розробило для пенсіонерів чи родичів, які їм допомагають у фінансових розрахунках, спеціальний електронний сервіс. З його допомогою можна самотужки розрахунку розміру очікуваної пенсії.

Одержувачу пенсії для того, щоб скористатися розробленим ПФУ пенсійним калькулятором, потрібно отримати кваліфікований електронний підпис Дія.Підпис.

Нагадаємо, 29 листопада Міністерство цифрової трансформації проведе Online Summit під час якого презентує нові послуги на порталі «Дія». Йдеться про послуги, які мільйони українців щодня оформляють у ЦНАПах або ж в управліннях соцзахисту.

«Ми їх представимо у Дії — без черг, у декілька кліків та просто для всіх. Серед послуг буде призначення та перерахунок пенсій», - написав міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?