Північний потік – 2: Німеччина розпочала процес сертифікації
Категорія
Економіка
Дата публікації

Північний потік – 2: Німеччина розпочала процес сертифікації

Північний потік – 2: Німеччина розпочала процес сертифікації
Джерело:  online.ua

Днями стало відомо, що будівництво скандального газопроводу в обхід України "Північний потік-2" завершено. У Міністерстві енергетики озвучили головні ризики для України, які можуть стати наслідком реалізації цього проєкту.

Джерело: Montel Group

Німецьке федеральне мережеве агентство Bundesnetzagentur розпочало сертифікацію газопроводу “Північний потік – 2». Процес такої перевірки, може зайняти до чотирьох місяців. Газопровід потужністю 55 мільярдів кубометрів проходить по дну Балтійського моря, для його запуску необхідне отримання всіх необхідних сертифікатів. Останні в свою чергу передадуть на затвердження вищезгаданому регулятору Bundesnetzagentur. Тут заявили, що можуть покарати консорціум, якщо той почне роботу без схвалення.

Станом на сьогодні паливо надходить у європейські країни за довгостроковими контрактами, укладеними до 2014 року. Це означає, що оплата за ресурс вже здійснена. У Міненерго озвучили прогнози щодо зменшення обсягів транзиту через Україну.

“Постачальники в Європі запитають у "Газпрому": а де наш газ, за який ми вже заплатили? Наразі жодних ризиків для України немає. Вони можуть виникнути з 2025 року, коли будуть укладатися нові контракти, і "Газпром" скаже, що йому не потрібно 40 млрд куб. м, а всього лише 20 мрлд. куб. м", - розповідають експерти.

Завершення етапу будівництва означає, що Росія збільшила свої можливості експорту енергії до Європи як з півночі Балтійського моря, так і з півдня в Чорному морі, де вона експлуатує газопровід Турецький потік.

Коротко про будівництво "Північного потоку-2"

  • Будівництво цього проєкту перебувало на завершальній стадії, цілковита його реалізація довгий час блокувалась низкою санкцій, зокрема, з боку правлячої верхівки США.

  • Не зважаючи на попереднє рішення європейських країн відмовитися від російського газопроводу "Північний потік-2", в Брюсселі зрештою визнали, що змушені миритися з його реалізацією.

  • Команда канцлерки Німеччини Ангели Меркель під час переговорів, що стосувалися газопроводу в обхід України, запропонувала новій адміністрації в США посилити свою підтримку України, щоб РФ змогла завершити проєкт "Північний потік-2" без нових санкцій Вашингтону.

  • Влітку США та ФРН опублікували декларацію з оновленими пунктами щодо підтримку України, однак оголосили, що офіційно домовились про завершення будівництва газопроводу.

  • 10 вересня 2021 року "Газпром" заявив про завершення будівництва "Північного потоку-2".

  Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?