План ЄС щодо України знову під загрозою зриву
Категорія
Політика
Дата публікації

План ЄС щодо України знову під загрозою зриву

План ЄС щодо України знову під загрозою зриву
Джерело:  online.ua

Довгоочікуваний саміт ЄС-Україна вдруге опинився під загрозою зриву. Заплановані на 6 жовтня переговори української влади з лідерами Євросоюзу можуть скасувати через те, що глава ЄК Урсула фон дер Ляєн пішла на самоізоляцію після контакту з хворим на коронавірус. Тест на коронавірус очільниця Європейської комісії зробила сьогодні, попередній аналіз вона здавала 1 жовтня - тоді результат був негативний. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на сторінку глави ЄК в соцмережі.

"Мені повідомили, що я брала участь у зустрічі минулого вівторка, на якій була присутня людина, у якій вчора підтвердився позитивний результат на COVID-19. Тому відповідно до діючих правил я ізолююсь до завтрашнього ранку. У четвер у мене був негативний результат, сьогодні я знову тестуюсь "- повідомила Урсула фон дер Ляєн.

Як відомо, саміт ЄС-Україна, на якому повинні обговорити подальшу співпрацю офіційного Києва і Брюсселя, спочатку був запланований на 1 жовтня, але був скасований через те, що голова ЄС Шарль Мішель пішов на самоізоляцію через коронавірус у одного із співробітників його служби безпеки. 26 вересня український глава Володимир Зеленський провів телефонні переговори з Мішелем і домовився з ним про проведення саміту Україна-ЄС 6 жовтня, на якому в тому числі має бути присутня і президентка Єврокомісії.

Важливо відзначити, що кілька днів тому до Києва з робочим візитом вперше приїжджав Високий представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель. Під час зустрічі із Зеленським він нагадав, що ЄС не є благодійною організацією або банкоматом. Про це йшлося в статті політика "Олігархи, корупція і COVID-19: про що я говорив з президентом Зеленським". 26 вересня Європейський союз вирішив прибрати зі статті фразу Борреля про те, що Україна не повинна сприймати ЄС як "банкомат". Відповідні зміни внесені в текст статті на сайті Європейської служби зовнішніх дій. Решта тексту статті Високого представника ЄС залишився без змін.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що речник Європейської служби зовнішніх дій Петер Стано пояснив, чому Боррель раптово відмовився від своїх слів про банкомат для України. Цю фразу видалили, щоб краще відобразити візит верховного представника до Києва, який був дуже продуктивним.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?