Плани на рік. Кошти з дорожнього фонду України перенаправлять на оборону — Мінфін
Категорія
Економіка
Дата публікації

Плани на рік. Кошти з дорожнього фонду України перенаправлять на оборону — Мінфін

Міністерство фінансів України
Дорога

94,7 млрд грн з дорожнього фонду України будуть перенаправленні на потреби оборони, що дозволить мобілізувати всі можливі внутрішні ресурси на цей напрямок.

Озброєння замість доріг

Усі кошти з дорожнього фонду у 2024 році перенаправлять на оборону, але зовсім без грошей дороги не залишаться. Є три ключові джерела фінансування

Про це повідомив очільник Мінфіну Сергій Марченко.

Усі кошти з дорожнього фонду на наступний рік (94,7 млрд грн) будуть перенаправленні на потреби оборони, що дозволить мобілізувати всі можливі внутрішні ресурси на цей напрямок. Це не тільки інвестиція у перемогу, але й створення нових робочих місць та підтримка економіки, – сказав він.

Йдеться про надходження від акцизів з авто та пального, а також інших платежів, з яких фінансувалося будівництво та ремонт доріг.

При цьому у наступному році дорожня галузь продовжить отримувати фінансування завдяки трьом ключовим джерелам, – наголосив міністр.

Перше – це залишки коштів, які накопичилися в дорожньому фонді станом на 1 січня 2024 року. Йдеться про не використані в попередні бюджетні періоди (2021-2023 роки) гроші. Їх використовуватимуть для забезпечення невідкладних заходів, пов'язаних з утриманням доріг у зимовий період, уточнив Марченко.

Друге – це кошти з резервного фонду уряду України. Їх у разі потреби спрямують на дороги, які є необхідними для військових потреб.

Третє – кошти урядів країн-партнерів і міжнародних організацій. В Україні буде реалізовано проєкти з будівництва та ремонту доріг, які профінансують іноземці, пояснив міністр.

Рада ухвалила бюджет країни на 2024 рік

Верховна Рада на засіданні 9 листопада ухвалила проєкт державного бюджету на 2024 рік. За головний кошторис країни в цілому проголосували 276 народних депутатів

Про це повідомила голова комітету ВРУ з питань бюджету Роксолана Підласа.

Депутат зазначила, що до другого читання проєкт бюджету на наступний рік зазнав мінімальних змін.

Так, план по доходам збільшили на 22,2 млрд грн за рахунок збільшення в основному ПДВ з ввезених в Україну товарів, а також податку на прибуток банків, ввізного мита і рентної плати.

Загалом доходи державного бюджету встановили на рівні 1,768 трлн грн, видатки 3,35 трлн грн.

Основною статтею видатків є оборона - для забезпечення сил безпеки та оборони будуть спрямовані 22,1% видатків або 1,69 трлн грн .

Також у бюджеті-2024 передбачили видатки на розвиток оборонно-промислового комплексу:

  • 43 млрд грн на виробництво БПЛА;

  • 43 млрд грн на виробництво боєприпасів та зброї.

Кошти на сектор національної безпеки та оборони покриваються винятково внутрішніми надходженнями: податками, митними платежами, дивідендами держкомпаній, приватизацією та коштами від розміщення ОВДП, – підкреслила Підласа.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?