Пляма на репутації Європи: як світові медіа відреагували на повернення Росії до ПАРЄ
Категорія
Світ
Дата публікації

Пляма на репутації Європи: як світові медіа відреагували на повернення Росії до ПАРЄ

Пляма на репутації Європи: як світові медіа відреагували на повернення Росії до ПАРЄ
Джерело:  24 канал

Європейські та американські медіа переважно негативно оцінили останні події з поверненням російської делегації у ПАРЄ. Однак журналісти розділилися в думках щодо того, яка з причин цього рішення є головною. Як повідомляє ONLINE.UA з посиланням на « 24 канал », частина оглядачів схильна вважати, що основою був грошовий фактор – несплачені Росією внески. Інші доводять, що це перша спроба нормалізувати відносин між ЄС та Росією після 2014 року.

На думку журналіста американської агенції новин Вloomberg, ПАРЄ не повинна була дозволити фінансовим проблемам керувати її рішенням щодо відновлення права голосу Росії.

«Можна сперечатися про правильність оригінального рішення про позбавлення РФ прав, але її повернення явно є неправильним кроком. Це поганий приклад для інших органів і країн, які наклали санкції на Росію», – пишуть у Вloomberg.

У британській газеті The Independent більше уваги приділяють тому, що уряд Терези Мей критикує рішення ПАРЄ про повернення делегації Росії у ПАРЄ.

«Це рішення, підтримане Францією та Німеччиною, було розроблено частково для того, щоб підтримувати відкритість зв'язку в період напруженості між Сходом і Заходом, і є таким собі дипломатичним імпульсом для Москви», – зазначається в статті The Independent.

Автор публікації звертає увагу – незважаючи на те, що уряд Британії не підтримує повернення Росії до Асамблеї, цю позицію, очевидно, не розділяють Томмі Шеппард та Річард Балф, які голосували «за». Як відомо, 8 британських депутатів проголосували «проти», ще троє утрималися.

У матеріалі The Independent також йдеться про реакцію на рішення українських політиків, які в своїх виступах зазначили, що результати голосування стали красномовним проявом повної зневаги до норм міжнародного права.

Автор статті у газеті The New York Times, в свою чергу, наводить основний аргумент тих, хто голосував «за». На їхню думку, треба повернути звичайним росіянам право на звернення до ЄСПЛ. Позиція тих, хто голосував «проти», теж зрозуміла: вони вважають, що Європа поступається своїми принципами, фактично закриваючи очі на анексію Росією Криму і те, що вона підтримує сепаратистів на Сході України.

Американське видання цитує главу української делегації у ПАРЄ Володимира Ар’єва який наголосив, що результати голосування – неправильний сигнал для Москви та інших країн.

«Робіть те, що хочете: захоплюйте територію іншої країни, вбивайте там людей – все одно залишитеся з усім», – сказав він.

Британська The Telegraph пише, що безумовне повернення росіян у ПАРЄ стало першим випадком, коли міжнародний орган скасував санкції, вжиті до Росії після анексії Криму у 2014 році та подальшого вторгнення на Схід України.

У статті цитується виступ українського президента Володимира Зеленського, який «розчарований таким рішенням», та очільника російської делегації Петра Толстого. Він звинуватив британських і українських делегатів Асамблеї, які намагалися заблокувати це рішення, пояснивши, що вони «крім витрачання часу і випробування нервів своїх європейських колег, не досягли нічого».

Нагадаємо, що кілька днів тому у МЗС запропонували нестандартну відповідь на повернення росіян у ПАРЄ.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?