Політолог розповів про головний страх Путіна й операцію проти Навального
Категорія
Політика
Дата публікації

Політолог розповів про головний страх Путіна й операцію проти Навального

Політолог розповів про головний страх Путіна й операцію проти Навального
Джерело:  online.ua

Політолог та професор Інституту досліджень миру Павло Баєв звернув увагу росіян та усієї міжнародної спільноти на те, що повернення лідера російської опозиція Олексія Навального в РФ перетворилося на сміливий виклик очільнику Кремля Володимиру Путіну, на який диктатор не зміг гідно відреагувати. Офіційна Москва явно очікувала, що Навальний змириться з долею політичного емігранта і поступово втратить свою значимість. Проте опозиціонер не захотів дотримуватися цього сценарію і написав свій, в якому арешт після прибуття був необхідним кроком до мети звільнення Росії від корумпованої автократії. Окрім того, Навальному нарешті вдалося публічно оголити головний страх Путіна, а саме — гнів мільйонів росіян та їхнє бажання нарешті повалити режим російського диктатора. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на The Jamestown Foundation.

"Сага про політичну боротьбу Навального багата на арешти та сфабриковані звинувачення, але тепер його переслідувачам доводиться мати справу з абсолютно новим масштабом проблеми. Всього за кілька місяців Навальний завоював міжнародне визнання і славу всередині країни такого безпрецедентного масштабу, що один опозиційний політик мав вагомі підстави стверджувати: «До нас їде президент». Демократична опозиція Росії як і раніше розділена на багато таборів, але у Навального є можливість об'єднати ці "племена", — переконаний Павло Баєв.

На переконання політолога, сам Путін посприяв помітному підвищенню політичного статусу Навального. Як стверджує Баєв, єдиним міркуванням, яке підштовхнуло путінських силовиків до того, щоб відповісти на виклик Навального так, як вони вважали за потрібне, було припущення про те, що нова адміністрація США була дуже зайнята врегулюванням надзвичайної внутрішньої кризи, щоб зважати на те, що відбувається всередині Росії. Однак, як відомо, реакція Білого дому була швидкою і сильною — на це, Путін, звичайно не розраховував й знову був змушений визнати свою поразку.

"Навальний сміливо відсунув убік геополітичні інтриги і поставив перед владою дилему: ігнорувати його повернення після всіх попереджень, що могло б розглядатися як ознака слабкості, або заарештувати його, що стало б доказом ще більшої слабкості. Путіну довелося організувати ще одну "спеціальну операцію", наказавши перенаправити рейс, яким летіли Навальний і значна група журналістів, з аеропорту Внуково (де зібралися сотні прихильників) до Шереметьєво, і взяти його під варту відразу ж після проходження паспортного контролю. Які б фальшиві злочини не приписувалися Навальному, арешт робить його унікальним політв'язнем і моральним авторитетом. Це також оголило страх Путіна перед гнівом, що накопичується у мільйонів росіян і загрозою повалення його, здавалося б, міцного режиму", — вважає Павло Баєв.

Як повідомляв ONLINE.UA, раніше Курт Волкер назвав головну мету Путіна на Донбасі.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?