Польща погодилася продати Україні партію вакцини проти коронавірусу
Категорія
Україна
Дата публікації

Польща погодилася продати Україні партію вакцини проти коронавірусу

Польща погодилася продати Україні партію вакцини проти коронавірусу
Джерело:  online.ua

У Кабінеті міністрів підтвердили плани придбати значну партію антикоронавірусної вакцини від компанії AstraZeneca у сусідньої Польщі. Передбачається, що дружня держава надасть офіційному Києву 1,2 мільйона доз препарату, а допоможе оформити процес Єврокомісія. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Укрінформ.

За словами прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, йдеться про продаж з польської сторони без жодних націнок.

“В України дійсно є можливість закупити певну частину цих вакцин через Польщу. Що цьому сприяло? Закуплені Євросоюзом вакцини розподіляються по країнах ЄС, при цьому Польща отримає поки що за попередніми домовленостями на 1 мільйон 200 тисяч вакцин більше від свого замовлення, і ці вакцини продасть Україні за собівартістю, без націнки. Ми очікуємо, що це станеться найближчим часом. Гроші на цю закупку є, зокрема, з ресурсів Європейського інвестиційного банку”, - наголосив прем’єр.

Раніше європейська сторона під час візиту Шмигаля до Брюсселя підтвердила передачу Києву 117 тисяч доз вакцини Pfizer. Це має статися вже у лютому відповідно до міжнародної ініціативи COVAX.

“Міністерство охорони здоров’я завершило формування списків на 1 і 2 етапи вакцинації, яка буде відбуватись згідно з відповідними хвилями черговості, прописаних у Національному плані. І як тільки вакцини надійдуть в Україну, ми одразу починаємо вакцинацію. Що стосується нестачі потужностей AstraZeneca, то Єврокомісія нам підтвердила, що в межах ініціативи COVAX вже найближчим часом ми гарантовано отримаємо 117 тисяч доз і далі протягом року ще від 8 до 16 млн доз різних вакцин”, - додав Шмигаль.

Станом на 16 лютого в українському уряді констатували затримки в отриманні препарату. необхідного для масової вакцинації проти коронавірусу. Раніше передбачалося, що процес вже почнеться у середині місяця, однак Міністерство охорони здоров’я визнало проблеми.

Як повідомляв ONLINE.UA, у Міністерстві охорони здоров’я виступили з ініціативою про реєстрацію вакцини проти коронавірусу COVID-19, розробленою за проєктом AstraZeneca. Передбачається, що цю заяву на препарат шведсько-британської компанії та Оксфордського університету розглянуть за екстреною процедурою.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?