Польща посилює міграційну політику - що потрібно знати українцям
Категорія
Україна
Дата публікації

Польща посилює міграційну політику - що потрібно знати українцям

Польща посилює міграційну політику - що потрібно знати українцям
Джерело:  Укрінформ

Польща вирішила посилити міграційну політику, щоб знизити відсоток безробітних в країні. Нові правила відіб'ються на в'їзді в країну заробітчан з інших країн, включно з Україною. Польська влада хоче повністю обмежити можливість довгострокового працевлаштування іноземців - перешкод не буде тільки у тих, хто отримає документи на постійне проживання в Польщі, передає ONLINE.UA з посиланням на Укрфінформ.

У Польщі вважають, що нова міграційна політика не відіб'ється на українцях. Польська влада переконана, що число українських заробітчан не зменшиться, але нового приросту робочої сили з України не чекають. Заступник директора департаменту міністерства сім'ї, праці і соціальної політики Польщі Мирослав Пшевозьник підкреслює, що сьогодні Польща стала більш конкурентною по відношенню до країн Заходу Європи за рівнем зарплат. У 2020 році мінімальна оплата години праці становить 17 злотих брутто (понад 110 грн), а мінімальна зарплата - 2,6 тисячі злотих брутто (майже 17 тисяч грн). До 2024 року, за прогнозами уряду, мінімальна зарплата в Польщі може вирости до 4 тисяч злотих брутто (близько 26 тисяч грн).

На сьогоднішній день в Польщі офіційно працюють близько мільйона трудових мігрантів з України. Ця цифра практично збігається з числом польських безробітних. Тому польська влада вирішила посилити захист ринку праці в країні і своїх працівників, як це роблять у багатьох інших країнах світу.

У минулому році, за даними чиновника, Польща видала 1,6 млн дозволів на короткострокове працевлаштування (до півроку). У той же час дозволів на роботу на більш тривалі періоди (до трьох років на підставі віз) видано на 80 тисяч більше - 74% таких дозволів отримали українці.

У новій міграційній політиці польська влада хоче затвердити чотири принципи:

  • захистити польський ринок праці;

  • забезпечити взаємозамінність працівників, особливо в дефіцитних спеціальностей;

  • налагодити циркулярний перебування іноземних трудових мігрантів;

  • заповнити прогалини в тих регіонах, де не вистачає робочих рук.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що в 2019 році 58,5 тисяч українців не змогли виїхати до Польщі через відмови на кордоні. Абсолютна більшість відмов було видано на наземному кордоні через непідтверджену мету поїздки та відсутність коштів.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?