Польща вимагатиме від Німеччини понад 1,5 трлн доларів репарацій за Другу світову війну
Категорія
Світ
Дата публікації

Польща вимагатиме від Німеччини понад 1,5 трлн доларів репарацій за Другу світову війну

Польща вимагатиме від Німеччини понад 1,5 трлн доларів репарацій за Другу світову війну
Джерело:  online.ua

Польський уряд вимагатиме від Німеччини приблизно 1,3 трильйона доларів репарацій за вторгнення нацистів та окупацію країни у Другу світову війну.

Джерело: The Washington Post

Польща назвала суму репарацій за Другу світову

Ярослав Качинський, лідер партії «Право і справедливість», оголосив суму під час публікації довгоочікуваного звіту про те, якою ціною для країни обійшлися роки нацистської німецької окупації. Польща відзначає 83 роки з початку Другої світової війни.

Ми не тільки підготували звіт, але й прийняли рішення щодо подальших кроків. Ми звернемося до Німеччини, щоб розпочати переговори щодо репарацій, — сказав Качинський, додавши, що це буде «довгий і непростий шлях», але «одного дня принесе успіх».

Він наполягав, що цей крок послужить «справжньому польсько-німецькому примиренню», яке базуватиметься на «правді».

Він стверджує, що німецька економіка здатна заплатити за рахунком.

Німеччина стверджує, що компенсація була виплачена країнам Східного блоку в роки після війни, тоді як території, які Польща втратила на сході внаслідок перекроювання кордонів, були компенсовані деякими з довоєнних земель Німеччини. Берлін називає справу закритою.

Уряд Польщі стверджує, що країна, яка стала першою жертвою війни, не отримала повної компенсації від сусідньої Німеччини, яка зараз є одним із її головних партнерів у Європейському Союзі.

Німеччина ніколи не відповідала за свої злочини проти Польщі, — сказав Качинський, стверджуючи, що багато німців, які вчинили військові злочини, жили в Німеччині після війни безкарно.

Випуск тритомної доповіді був у центрі уваги на національних святкуваннях річниці війни, яка почалася 1 вересня 1939 року бомбардуванням нацистської Німеччини та вторгненням до Польщі, після чого послідували понад п’ять років жорстокої окупації.

У Німеччині представник уряду з питань німецько-польської співпраці Дітмар Нітан заявив, що 1 вересня «залишається днем провини та сорому для Німеччини, який знову і знову нагадує нам не забувати про злочини, здійснені Німеччиною» та є «найтемнішою главою в нашій історії» і все ще впливають на двосторонні відносини.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?